Stadionplaner skaber ro i den 'gale' fodboldklub
AGF-direktør Jacob Nielsen fortæller om visionen for det nye stadion. Det skal være intimt, moderne og i international klasse.
- Faktisk alt det, stadionet ikke er i dag, siger han med sin vanlige, lidt sammenbidte mine.
Latter spreder sig optimistisk i salen. 50-60 mennesker var tirsdag aften mødt op i Jyllands-Postens lokaler ved havnen i Aarhus for at høre om det nye stadion for fodboldklubben AGF.
Det skal stå klar i sommeren 2026 og erstatter det nuværende stadion med den udskældte løbebane rundt om græsplænen. Den skaber distance mellem spillere og fans, og derfor er ’intimt’ et nøgleord i projektet.
Planerne vækker stor glæde blandt klubbens tilhængere, som længe har sukket efter et nyt stadion. Aftenens deltagere vil typisk gå under betegnelsen ’far’ eller ’bedstefar’, men udenfor lokalerne samler fire unge mennesker sig. De ser frem til muligheden for at spørge ind til projektet og særligt kapaciteten.
Vil man lave plads til 22.000 eller 24.000? Forvirrende udmeldinger, lyder det blandt de unge ’hviie’-fans.
Vilde FCK-fans
Projektdirektør Hardy Pedersen starter ud med at fortælle om projektet for hele Kongelunden, som er det naturskønne område syd for Aarhus midtby, hvor der ikke blot skal bygges et nyt fodboldstadion, men et miks af forskellige idrætsfaciliter til atletik, tennis og cykling.
Men det er stadionet, folk er kommet for at høre om.
Så direktør Jacob Nielsen bliver budt varmt velkommen på scenen. Stadiontegningerne bliver vist, og foyerområdet er pænt med tætsiddende trælammeler.
- Man kan selvfølgelig blive nervøs, når FCK- og Brøndbyfans kommer på besøg. Også for toiletterne, bemærker Jacob Nielsen med henvisning til weekendens ødelagte toiletter hos Randers FC.
- Men det må vi finde en løsning på.
Nyt fodboldstadion i Aarhus
- AGF's nye fodboldstadion er sat til at koste 650. mio. kr.
- Det nye stadion bliver indviet i sommeren 2026
- Stadionet kommer til at ligge på samme, promiskuøse placering på Stadion Allé syd for midtbyen
- Salling Fondene og Lind Invest har hver doneret 250 mio. kr. AGF bruger selv 150 mio. kr.
- I marts blev hovedentreprisen på stadionprojektet sat i udbud
AGF-tilhængerne er de fans i superligaen, som sidder længst fra banen, men målet er, at de skal være tættest på. AGF-direktøren har været på inspirationstur hos gamle engelske fodboldstadioner, og det giver en helt anden oplevelse.
Omklædningsrummet bliver desuden forøget fra 72 kvm. til 443 kvm.
- Vi regner ikke med at have Yann Bisseck (1.96 meter høj forsvarsspiller, red.) i 2026, men det er nødvendigt for at tiltrække nye spillere, lyder det fra scenen.
Entreprenører får nøglerolle
Det er tid til spørgsmål, og Jacob fra publikum tager som den første ordet. Det var ham, der ville spørge ind til kapaciteten, og nu spørger han helt konkret, hvor mange der bliver plads til.
- Vi havde fra klubbens side ønsket 25.000 siddepladser, men vi er begrænset af placeringen i aksen mellem tennisbanen og væddeløbsbanen. Det ville også være meget dyrt med 25.000. Nu må vi se på de entreprenørtilbud, der kommer ind, om der er råd til 24.000. Det er typisk på antallet af siddepladser, det er nemmest at spare penge, lyder svaret.
Ståpladser kan forvandle siddepladser til endnu flere ståpladser, og man kan ifølge AGF-direktøren gange med to under en sådan erstatning.
Men det er lige nu op til entreprenørernes forslag. Licitationen – Byggeriets Dagblad skrev for tre uger siden, at hovedentreprisen netop var sendt i udbud.
Jørgen Rasmussen er nervøs for inflationen og stigende priser på byggematerialer. "Er der taget højde for det?", spørger han.
- Priserne er nogenlunde stabile lige nu, men kommunens penge er pristalsreguleret, og de 650 mio. kr. bliver i sidste ende til mere. Vi må se, når projektet har været i udbud, og vi kan ikke udelukke, at der skal skæres i faciliteterne hist og pist, siger projektdirektør Hardy Pedersen.
Jacob Nielsen garanterer også, at de 150 mio. kr., AGF skyder i projektet, er pristalsreguleret.
- Godt, lyder det fra spørgeren.
Folk virker tilfredse med oplægget. Spørgsmålene er få, og arrangementet slutter uden kritiske røster, som ofte har præget den historiske fodboldklub i Jyllands største by.
Artiklen er en del af temaet Kultur.