23948sdkhjf

To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'

I en ny bred politisk aftale får Energinet og Evida ansvaret for, at brint kan komme rundt i Danmark og til eksport

Det bliver to statslige selskaber, der skal stå for Danmarks nye rørledninger, som skal sikre, at brint i fremtiden flyder rundt i kongeriget og udover grænsen. 

Det har SVM-regeringen fået på plads i en bred politisk aftale med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet. 

Aftalen, der har tildelte selskaberne Energinet og Evida ansvaret for de nye rørledninger, bliver kaldt "en milepæl", når det handler om at få etableret en Power-to-X-sektor i Danmark. 

Power-to-X rummer en række teknologier, som tager udgangspunkt i, at strøm udnyttes til at fremstille brint. Noget som, Energistyrelsen vurderer, bliver en væsentlig brik i at opfylde regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030.

Brint og Power-to-X, PtX

PtX eller Power-to-X gør det muligt ved hjælp af strøm (power) fra vindmøller og solceller at producere brændstoffer og kemikalier (X), der kan erstatte fossile produkter i de sektorer, der er svære at elektrificere.

Teknologien tager udgangspunkt i, at elektricitet kan bruges til at spalte vand til ilt og brint gennem elektrolyse. 

Brinten kan bruges direkte i f.eks. lastbiler og i industrien eller omdannes til andre brændstoffer, der kan bruges i f.eks. fly og skibstransport. 

PtX er et vigtigt skridt på vejen til at nå klimamålene og kan bidrage til et integreret og fleksibelt energisystem ved bl.a. at aflaste elnettet.

Danmarks eksportpotentiale gør det muligt at bidrage til andre landes grønne omstilling.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

- Vi har store ambitioner for udbygningen af havvind, der kan levere store mængder grøn strøm, som vi blandt andet kan udnytte til at lave brint og grønne brændsler der kan erstatte fossile brændsler i Danmark og eksporteres til den tyske industri. Den her aftale rydder en sten af vejen, så vi kan få lagt rør i jorden og gøre eventyret til virkelighed, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i en pressemeddelelse. 

Aftalen kommer i forlængelse af det PtX-udbud, der åbnede i april.

Og staten satser altså stort på brint. Eksempelvis er der afsat 1,25 mia. kr. til at kickstarte den danske produktion af grøn brint.

- Målet er at skabe rammer, som kan bidrage til tempo i etableringen af en PtX-sektor i Danmark. Energinet og Evida kan udnytte deres viden, kompetencer og erfaring fra drift og ejerskab af det eksisterende el- og gassystem. Og de kan samtænke udrulningen af brintinfrastruktur med den nødvendige udbygning af elnettet til PtX-anlæg, så det sker i takt og hurtigst muligt, siger Lars Aagaard.

Aftale om ejerskab og drift af dansk brintinfrastruktur

  • Aftalen indebærer, at Evida og Energinet får til opgave at eje og drive rygraden i fremtidens danske brintinfrastruktur. Private aktører kan eje og drive afgrænsede brintrørledninger.
  • Rollefordelingen mellem de to statslige selskaber på brintinfrastruktur ligner den rollefordeling, der eksisterer i dag for ejerskab og drift af el- og gasinfrastrukturen.
  • Aftalen om ejerskab og drift af fremtidens danske brintinfrastruktur er en opfølgning på Aftale om udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer af 15. marts 2022.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078