23948sdkhjf

Medie: Unge asiater gider ikke længere arbejde på fabrikkerne

De seneste årtier har der nærmest været en uudtømmelig arbejdsstyrke at hente til fabriksgulvene i Asien. 

Men tiderne har ændret sig, de unge vil ikke længere bruge deres arbejdsliv på fabrikkerne og finder andre job, samtidig med at gennemsnitsalderen blandt de fabriksansatte bare stiger og stiger. 

Det skriver Wall Street Journal i en længere artikel, der tager temperaturen på tilstanden hos de asiatiske fabrikker, der i årevis har sikret billige produkter og ditto arbejdskraft for vestlige firmaer. 

Eksempelvis var gennemsnitsarbejderen på Nikes kinesiske fabrikker i 2001 21 år gammel. I dag er gennemsnitsalderen 40 år, og det er et ganske godt billede på de rekrutteringsproblemer de asiatiske fabrikker oplever blandt de unge. De vil eksempelvis hellere arbejde i butikker, cafeer eller i plejesektoren, for her er lønnen tilsvarende eller endda bedre, mens forholdene er mere attraktive end ved fabriksarbejdet. 

Det samme gør sig gældende i Malaysia, der er hjemsted for en stor del af både elektronik- og semikonduktorproduktionen. 

Her eksperimenteres der eksempelvis med at droppe arbejdsuniformerne, som de unge "skulle hade". 

- Vi forsøger at gøre vores fabrikker en smule mere sexy. Vi åbner rummene mere op, tilføjer flere glaskonstruktioner, mere lys og noget godt musik, så det nærmer sig en slags Apple-miljø, siger Syed Husman, præsident for den malaysiske arbejdersgiverforening med henvisning til elektronikproducenten Apple. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08