Ørsteds nedtur varsler dyrere grøn omstilling
Forventningerne til Ørsteds kvartalsregnskab var på forhånd meget, meget lave.
Alligevel chokerede regnskabet investorerne i en sådan grad, at Ørsted-aktien onsdag faldt med knap 26 procent.
Den værste børsdag nogensinde for selskabet ifølge mediet Marketwire.
Den voldsomme nedtur skyldes, at selskabet, hvis største ejer er den danske stat, har meddelt, at det nedskriver sine amerikanske aktiviteter med 28,4 milliarder kroner.
Årsagen er, at stigende priser og høje renter har gjort det langt dyrere at opføre vindmølleparkerne Ocean Wind 1 og 2, end Ørsted forventede, da kontrakterne blev indgået.
Derfor er det besluttet at opgive opførelsen af de to parker.
- Vi er utrolig skuffede over at måtte melde ud, at vi ikke går videre med udviklingen af Ocean Wind 1- og 2-projekterne, siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, i en pressemeddelelse.
- Men de væsentlige negative udviklinger forårsaget af udfordringer i forsyningskæden, hvilket har medført forsinkelse i projektets tidsplan, har sammen med de stigende renter gjort, at vi har truffet denne beslutning.
Ikke kun Ørsted står i en svær situation. Det gælder også andre energiselskaber, siger Thomas Aarestrup Jensen, der er direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.
Green Power Denmark er energisektorens brancheorganisation.
- Vi har den seneste tid set masser af projekter i USA, der er faldet til jorden, og der har været udbud i Storbritannien, hvor der slet ikke var nogen, der bød ind.
Thomas Aarestrup Jensen frygter, at lignende problemer kan ramme andre havvindprojekter, fordi udbudsvilkårene har haft et skævt fokus.
- Der har været en tendens til at tænke mere på, hvordan statskassen kan fyldes hurtigst muligt frem for at skabe arbejdspladser, vækst og billig grøn strøm.
- Og vi har jo set, hvad der sker, hvis vi ikke har nok grøn strøm. Så bestemmer kul og gas, hvad prisen bliver, siger Thomas Aarestrup Jensen.
I Sydbank forklarer aktieanalysechef Jacob Pedersen, at verden har flyttet sig, siden Ørsted indgik aftalen om det amerikanske projekt i 2019. Alt er blevet dyrere, og renterne er steget markant i USA.
Samtidig er det blevet sværere at skaffe leverandører. Eksempelvis er der mangel på installationsskibe.
- Samlet betyder det, at det ikke længere kan svare sig at gennemføre projektet. Det ville give et gigantisk tab, og derfor vælger man at trække strikket, siger Jacob Pedersen.
Lige nu er udfordringerne især isoleret til USA. Men den negative udvikling rammer også Europa.
- Uanset, hvordan vi vender og drejer det, er det et bevis på, at den grønne omstilling bliver betydeligt dyrere, end politikerne har forestillet sig bare for et år siden. Alt er steget i pris, siger Jacob Pedersen.
Derfor bør politikerne genoverveje, hvad de forventer at skulle give i støtte til energiindustrien, mener han.
- EU er i gang med at se på en plan, som man håber kan give effekt allerede i 2024. Det er positivt, siger Jacob Pedersen.
For Ørsted betyder nedskrivningerne et tab på 19,9 milliarder kroner i årets første ni måneder.
/ritzau/
Artiklen er en del af temaet Samfund.