23948sdkhjf

Nedbrydningsmaskiner i venteposition: Kritik bremser Aarhus Stadion

Stik imod forventning har Aarhus Byråd ikke vedtaget den nødvendige lokalplan, der baner vejen for et nyt stort fodboldstadion

Den rødbrune løbebane på Aarhus Stadion er allerede fjernet for at give plads til entreprenørmaskinerne, der skal rive en af tribunerne ned for at give plads til nyt byggeri. Nedrivningen er dog udskudt.

Modsat forventning blev lokalplanen, der skal sikre grundlaget for Nyt Stadion Aarhus, ikke vedtaget, da Aarhus Byråd mødtes onsdag.

Voldsom kritik forsinker godkendelsen af lokalplanen i mindst 14 dage. Det skriver Århus Stiftstidende.

CO2, lejeaftale og budgget

Kritikken går i grove træk på, at stadionbyggeriets CO2-udledning er mange gange højere end kommunes egne klimakrav til byggerier over 1.000 kvm. Stadionprojektet står til at udlede 40 kg CO2-ækvivalenter/kvm/år, mens bygningsreglementet sætter en grænse på 12 kg CO2-ækvivalenter/kvm/år. I Aarhus Kommune har vedtaget en grænse på 8 kg CO2-ækvivalenter/kvm/år.

Tidsplan for Nyt Aarhus Stadion

2023

  • December: Hovedtribunen nedrives
  • Banen rykkes tættere på C-tribune

2024

  • Juni: Kollegiebygning, TD-hallen og Sportens Hus nedrives
  • December: Hele stadionområdet inddrives til byggeplads

2025

  • Januar - juli 2026: Afvikling af kampe på midlertidigt stadion

2026

  • Juli: Indvielse af nyt stadion

Kilde: AGF

En lejeaftale mellem Aarhus Kommune og fodboldklubben AGF mangler også godkendelse – Ankestyrelsen skal vurdere aftale, men er ikke begyndt at sagsbehandle. 

Endelig er der bekymring om hvad man gør, hvis budgettet viser sig ikke at holde.

Tidliger er det komme frem, at der på grund af ønsker om blandt andet særlige tilskuerfaciliteter fra AGF's side er en ekstraregning på cirka 20 mio. kr. Aarhus Kommune lægger ud, mens fodboldklubben skal betale lidt over 5 mio. kr. plus husleje de kommende 30 år.

Aarhus’ nye stadion skal have 21.000 tilskuere og ventes at koste samlet 650 mio. Salling Fondene og Lind Invest har hver doneret 250 mio. kr. AGF bruger selv 150 mio. kr.

- Nogle af de præmisser, der stilles op, kan betyde, at der ikke kan bygges noget. Heller ikke skoler og daginstitutioner for den sags skyld. Det er entydigt, at når man river eksisterende stadion ned og bygger et nyt, vil der være en CO2-påvirkning. Men det er oplagt, at vi skal tage hensyn til CO2-udledningen, sagde Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ifølge Århus Stiftstidende i forbindelse med debatten.

Teknisk udvalg skal nu se på sagen igen, inden den vender retur til byrådet.

Planen har hidtil været, at nedbrydning af det gamle stadion skal starte 15. januar 2024, så opførelsen og efterfølgende indvielse af det nye stadion kan ske i juli 2026.

Modsat lokalplanen for stadionprojektet vedtog byrådet udviklingsplanen for hele det store område Kongelunden, hvor Aarhus’ nye stadion er ét element

International vinder

I december sidste år vandt et hold bestående af det engelske arkitektfirma Zaha Hadid i front og Sweco Danmark og Tredje Natur arkitektkonkurrencen for projektet.

I juli blev A. Enggaard præsenteret som vinder af bygge- og anlægsarbejdet.

Hovedentreprenøren står for den samlede udførelse af byggeprojektet, altså både nedrivning af det nuværende stadion og opførelse af et nyt for enden af Stadion Allé i Aarhus.

Skovens Arena

Skovens Arena, arbejdstitlen på Aarhus' nye fodboldstadion, er inspireret af skoven og de store træer i Kongelunden. Projektet er udarbejdet af Team Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco.

Den arkitektoniske profil forholder sig tæt til sin historiske kontekst ved Stadion Allé, skoven og kirken. Karakteristisk er de hvide søjler, som er inspireret af de omgivende træers profiler – de strækker sig op, rækker ud og dækker områderne omkring stadion samtidig med, at de danner en kæmpe krone, der favner hele stadion.

- Vores forslag er inspireret af den omgivende skov og klubbens historie. Med projektet skaber vi et væld af offentlige rum, der kan bruges 365 dage om året, og stadion bliver et smukt vartegn for byen. Det inkorporerer de højeste standarder indenfor miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed i alle aspekter af designet og konstruktionen, siger Gianluca Racana, Direktør i Zaha Hadid Architects.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078