Tvinges til at lukke efter milliondyr renovering
Normalt er det sne, som drysser ned fra himlen i december. Særligt når dét, som falder ned, er hvidt.
Men i Hørsholm Kirke er det flager fra loftet. Det sker efter en større renovering til 12 mio. kr. Det tvinger kirken til at lukke for at blive repareret, men det bliver først i januar 2025.
- Det er små flager, som falder ned og ikke store stykker, som rammer folk i hovedet, siger menighedsrådsformand Jens Ring, som dermed understreger, at det ikke er farligt for kirkegængerne eller personalet at befinde sig i bygningen.
Reparationen bliver først udført om et år, og det er for at undgå at aflyse bryllupper eller dåbshandlinger planlagt for 2024. Jens Ring tilføjer desuden, at det bliver nødvendigt at lukke ned på grund af opstillingen af stillads eller en høj lift.
Ingen forklaring
Flager af maling er faldet ned siden september, hvor renoveringen af den bygningen var overstået.
Den er tegnet af arkitekten og den kongelige hofbygmester C.F. Hansen. Hørsholm Kirke har beliggenhed på en ø midt i søen i Hørsholm Slotshave.
Da Hørsholm Kirke åbnede i september, havde den været lukket i godt år. Her blev der foretaget reparation af 500 meter revner i loftet. Søjlerne blev også marmoret til at ligne dem, som stod ved indvielsen i 1823.
Renoveringen skulle netop være klar til 200-års jubilæet.
Flager falder ned fra krakeleret kirkeloft efter dyr restaurering
Der er endnu ikke fundet en forklaring på, hvad afskallingen skyldes. Det er Erik Arkitekter, som var byggerådgiver, og i samråd med arkitektfirmaet er det blevet besluttet at indkalde hjælp fra Teknologisk Institut.
- Den metode, der er blevet brugt til at renovere loftet, er anvendt i talrige tilfælde før. Hverken vores byggerådgiver eller maler har mødt problemet, som de ser i Hørsholm Kirke, før, siger Jens Ring.
Det samme fortalte Erik Tambour til Licitationen – Byggeriets Dagblad i november. Han er byggeleder ved Erik Arkitekter og har haft ansvaret for den indvendige renovering af kirken.
- Det har vi ikke set før. Vi har brugt den samme behandling før, uden problemet er opstået, sagde han.
Spiller orglet for højt?
Teknologisk Institut skal nu undersøge, hvad der er sket, og hvad der skal gøres for at udbedre skaderne og forhindre gentagelser. Teknologisk Institut har endnu ikke udført analysen.
- Det venter vi spændt på og håber, det kan ske inden jul. Så må vi se, hvad de siger til det, siger Jens Ring.
Han vil ikke gøre sig klog på, hvad årsagen til afskallingen er, men nævner, der har været flere teorier.
- Det har gået på alt fra, at orglet spiller for højt til, at der er for meget fugt i loftet. Men jeg har ingen mening om det og vil i stedet afvente teknikernes evaluering.
Renoveringen er blevet kaldt C.F. Hansen 2.0 med reference til arkitekten, som også står bag Københavns Domkirke, Domhuset i København og Metropolitanskolen på Frue Plads i København.
Den seneste istandsættelse har taget udgangspunkt i kirkens neo-klassicistiske stil. Udover de førnævnte renoveringer er der blevet fremstillet nye bænke, som er opdaterede udgaver af den oprindelige 200 år gamle bænk.
Artiklen er en del af temaet Kultur.