23948sdkhjf

Bygger vikingeborg for 60 millioner

Pengene er på plads, så fra slutningen af 2026 spoler ”Den Genskabte Borg” tiden 1000 år tilbage for besøgende ved vikingeborgen Trelleborg

Et af Danmarkshistoriens markante bygningsværker får ny ære og værdighed. Små 60 mio. kr. er nu på plads til at genskabe et udsnit af Trelleborg, vikingekongen Harald Blåtands imponerende ringborg ved Slagelse. Dermed kan besøgende se frem til endnu flere oplevelser på vikingeborgen, hvor de vil blive taget tilbage til livet i år 980.

- Trelleborg og de øvrige ringborge er en vigtig hjørnesten i danmarkshistorien og har som verdensarv en unik plads i verdenshistorien. Med rekonstruktionen af borgen ser vi frem til i endnu højere grad at kunne tage besøgende med ind i et autentisk miljø, hvor de oplever livet, som det blev levet på borgen, da Harald Blåtand regerede i 980’erne, med både krigere, håndværk, handel og familieliv, siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

Udsnittet, Den Genskabte Borg, opføres som en rekonstruktion i 1:1 med støtte fra flere fonde. Projektet forventes færdigt ultimo 2026.

Borg, voldgrav og langhuse

Seneste bevilling til vikingeprojekter er 15 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden. Midlerne gives til at opføre en autentisk rekonstruktion af Trelleborg, som kan gøre formidlingen af vikingernes historie på den bedst bevarede af de fem kendte vikingeborge mere levende. 

Rekonstruktionen omfatter et kvart udsnit af den oprindelige borg med vold, palisade, voldgrav, bro, port, svelleveje og tre langhuse. 

Ud over bevillingen fra A.P. Møller Fonden har Den Genskabte Borg også modtaget 15 mio. kr. fra Augustinus Fonden, 4.500.000 kr. fra Lokale og Anlægsfonden samt 25 mio. kr. fra Slagelse Kommune. Derudover er der også dialog med Trelleborg Fonden omkring støtte til projektet.

Projektet er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem Slagelse Kommune og Nationalmuseet. Det skal fortælle Trelleborgs historie og arkæologiske baggrund i nye autentiske rammer via aktiviteter og formidling om livet på borgen.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078