23948sdkhjf

København lykkedes med forsøg: Corona-ledige vælger SOSU-uddannelser

Da coronaen sidste år lagde sig som en tæt tåge over landet med massive nedlukninger til følge, måtte mange københavnere desværre også sige farvel til jobbet.

Men for nogle blev det startskuddet til en ny og spændende karriere. Københavns Kommune benyttede situationen til at oprette 37 nye stillinger, hvor interesserede ledige – til hvad der svarer til en voksenelevløn – kunne afprøve jobbet som social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper.

Oplæringstiden er nu forbi, og ordningen har været en kæmpe succes. 31 af de 37, der startede i stillingerne, er nu optaget på en sosu-uddannelse for at forfølge en karriere i en ny branche med jobgaranti.

Fakta om ordningen

  • I februar og marts 2021 begyndte 37 ledige i oplæringsstillinger i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning.

  • Under oplæringen får de hvad der svarer til voksenelevløn på ca. 21.600 kroner om måneden. Målet er, at de herefter begynder på uddannelsen til sosu-assistent (SSA) eller -hjælper (SSH).

  • Oplæringsstillingerne afsluttes, så der sikres en naturlig overgang til optagelse på sosu-uddannelsernes grundforløb pr. 16. august 2021.

  • Stillingerne finansieres af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og kobles med seks måneders ansættelse på et af forvaltningens plejehjem eller hjemmeplejeenheder.

- Det er svært at få armene ned. Vi har fået en stor gruppe dygtige mennesker gjort interesserede i en branche, som i den grad mangler hænder. Jeg tror, corona-krisen har åbnet manges øjne for, hvor vigtigt et arbejde plejepersonale udfører. Uanset om det er i hjemmeplejen, på plejehjem eller et andet sted. De kommende år kommer vi kun til at mangle flere folk, og derfor er det vigtigt, at vi går nye veje, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Mette Graakjær er gruppeleder i hjemmeplejen i Københavns Kommune og en af dem, som har været med til at rekruttere og ansætte de ledige i oplæringsstillinger.

- Det er mennesker, som virkelig vil det her, fordi de har besluttet at skifte branche. Jeg har haft en grafiker, et postbud og en kunsthistoriker ansat, og de har hver især kunnet bidrage med kompetencer fra deres baggrund. De er inspirerede af corona til at gøre en forskel, de er dedikerede og engagerede og har stor lyst til at lære. Forløbet har været en fornøjelse, og jeg har ansat dem alle tre som weekendvagter, mens de går på deres uddannelse. Jeg håber, de kommer tilbage, når de er færdige, for de bliver rigtig gode, siger Mette Graakjær.

Man skal finde sin hylde

En af de medarbejdere, som igennem seks måneder har fået grundig oplæring i de daglige opgaver med at passe og pleje ældre københavnere, er 52-årige Frank Jensen, som efter omtrent 30 år i restaurationsbranchen har fået smag for et brancheskift:

- For mig var det en rigtig god mulighed at få nogle måneder til at snuse til jobbet for at se, om det var det, jeg ville. Og det er absolut ingen hæmsko at have noget livserfaring med sig. Ældre mennesker har et langt liv bag sig, og der kan jeg nok møde dem mere i øjenhøjde, end en på 18 år kan. Det har været rigtig givende for mig at opleve den positive respons, jeg får fra de borgere, jeg arbejder med. De spørger efter mig, når jeg ikke er der. Og det, der tiltaler mig, er, at man kan komme mange forskellige steder hen inden for dette felt – ikke blot ældreplejen, men også hospitaler eller psykiatrien. Man skal bare finde sin hylde, siger Frank Jensen.

Han er en af de 31 i oplæringsstillinger, som mandag den 16. august begynder på en sosu-uddannelse.

Københavns Kommune er i gang med at afsøge muligheden for at videreføre oplæringsordningen.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078