23948sdkhjf

Håndværksmestre: Vi bygger næsten kun med certificeret træ

FSC certificeret træ anvendes bredt blandt danske håndværkere og entreprenører – men det er bygherrerne, der stiller kravene

Anvendelsen af FSC-certificeret træ breder sig blandt håndværkerne og entreprenørerne, men der mangler et samlet overblik over, hvor stor andelen i Danmark er af det anvendte certificerede træ i forhold til ikke-certificeret træ.

Hos de udførende virksomheder, som Mester Tidende har talt med til denne artikel, fremgår det dog, at man stort set udelukkende anvender certificeret træ i byggeriet.

Men et samlet overblik findes altså ikke:

- Vi har ikke en samlet indikation af, hvor mange af vore medlemmer der bruger FSC certificeret træ, hvor stor volumen er, eller hvad holdningerne er til FSC, men det er et af kommende emner i Træsektionens arbejde med bæredygtighed, qua et stort fokus på bæredygtighed og mere anvendelse af træ i byggeriet, siger chef for Træsektionen i DI Dansk Byggeri, Jesper Salling Nielsen, til Mester Tidende.

 Er indarbejdet

Ifølge formanden for samme sektion og chef for Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, så skyldes den manglende viden måske, at dagsordenen vedrørende certificeret træ i virkeligheden allerede er kørt ind, sådan at forstå, at efterspørgslen på træ er stigende, og kravene fra bygherrerne, det vil sige kommuner, regioner og almene boligselskaber allerede er ret klare, nemlig at træet i de fleste tilfælde skal være certificeret.

- I Skou Gruppen anvender vi på grund af krav fra kunderne, som er beskrevet i udbudsmaterialet, udelukkende certificeret træ, så den er ret klar, siger han.

 Hårdttræ kab være et problem

Og budskabet er stort set det samme hos tømrerfirmaet Egil Rasmussen A/S. Her siger medejer og kalkulationschef Christian Duus:

- Vi anvender vel 90 pct. FSC certificeret træ. Det kræves i langt de fleste udbud og beskrivelser, men der er dog undtagelser. Det kan faktisk være vanskeligt at skaffe det, især hvis der er tale om hårdttræ. Der kan også være mindre leverandører af træ, hvor træet faktisk er certificeret, men hvor leverandøren ikke har råd til at blive certificeret.

Derfor kan det træ, han leverer, godt være det, siger han. Han tilføjer, at der eksempelvis kan være lærketræ, som ikke er certificeret. Men ellers er det gængs, og det er som nævnt et krav i de fleste tilfælde. Det meste af det træ, som Egil Rasmussen anvender, kommer fra Sverige, og her er der ret godt styr på certificeringerne.

- I et DGNB certificeret byggeri er det desuden et krav, så der er ikke så meget at diskutere, siger han.

 100 procent FSC

I Store-Hedebyg Entreprise A/S er man helt enig i den udlægning.

- Vi anvender kun certificeret træ. Vore kunder vil kun have FSC, så der er ikke så meget at gøre ved det, og siden jeg overtog virksomheden for ca. 10 år siden, gik jeg til vor leverandør og spurgte, hvorfor man ikke markedsførte FSC-træ mere. Det har siden ændret sig meget og i dag leveres der udelukkende certificeret træ til os, siger indehaver og direktør Per Lauridsen.

 Bygherrer ikke helt i mål

Når det gælder bygherrerne, er der nogen forskel på, hvor langt man er med den bæredygtige tankegang, når det gælder byggematerialer. Således også i Ikast-Brande Kommune. Her siger sektionsleder for blandt andet ejendomme, Morten Jensen:

- Vi vil egentligt gerne bygge mere i træ. Og vi har blandt andet lavet en ny skole i kommunen, som har meget træ, og hvor der i udbudsmaterialet er stillet helt specifikke krav til det træ, der er anvendt. Vi vil gerne være endnu mere bæredygtige, men det er sådan, at de erfaringspriser, vi kan stikke ud, når nogen ønsker for eksempel en børneinstitution bygget, ikke for nuværende rummer plads til stor bæredygtighed. Det gælder også krav til FSC-træ. Der ligger et paradigmeskifte og venter, og det er jo et politisk spørgsmål, siger Morten Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078