Regeringen afslutter sygeplejerskernes strejke ved lov
Regeringen har besluttet at afslutte sygeplejerskernes strejke ved et lovindgreb. Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde onsdag aften.
Et lovindgreb skal gennem Folketinget. Ifølge Peter Hummelgaard vil lovforslaget blive fremsat torsdag med henblik på, at det kan træde i kraft lørdag.
Hvis lovforslaget skal hastebehandles, kræver det dispensation fra tre fjerdedele af Folketinget.
Lovforslaget vil følge det mæglingsforslag, som forligsmanden kom frem til, oplyser beskæftigelsesministeren. Mæglingsforslaget blev i sin tid afvist af sygeplejerskernes medlemmer.
- Strejken har nu varet i snart ti uger, hvilket er den længste konflikt i nyere tid. Konsekvenserne for vores sundhedsvæsen er nu så alvorlige, at der skal handling til. Regeringen mødtes tidligere i dag med parterne i konflikten, som meget klart meldte ud, at de på ingen måde kan se en aftale nærme sig. Derfor ser regeringen heller ingen vej uden om at bede Folketinget om et lovindgreb, siger Peter Hummelgaard.
- Jeg håber, at Folketingets partier vil tage ansvar og støtte lovindgrebet, så vi hurtigst muligt kan få afsluttet konflikten. Vi arbejder efter, at lovforslaget allerede kan træde i kraft på lørdag. Det giver gode forudsætninger for, at sundhedsvæsenet hurtigt kan komme op i fuld gear igen og få indhentet nogle af de mange udskudte behandlinger og operationer - til gavn for patienterne.
Regeringen har den klare opfattelse, at der ikke er et "blokerende mindretal" i Folketinget imod lovindgrebet i sygeplejerskernes konflikt, Peter Hummelgaard.
Dansk Folkeparti stemmer imod en hastebehandling af lovindgrebet og SF har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.
Ingen løsning i sigte
Selvom regeringen tidligere har afstået sig fra at blande sig i konflikten, er det nu nødvendigt, lyder det på pressemøde onsdag.
Det skyldes, at begge parter har meldt ud, at der er ikke udsigt til en løsning, fortæller beskæftigelsesministeren.
- Det er klart, at når de siger det er udsigtløst, og det med alles øjne kan ses, at det er udsigtsløst, må vi også på et tidspunkt drage den kedelige konsekvens af det, siger Peter Hummelgaard (S).
Sygeplejerskerne får en lønstigning på fem procent over tre år. En lønkomité vil desuden blive nedsat.
- For regeringen er det afgørende, at arbejdsmarkedets parter fremadrettet har en fælles forståelse at forhandle løn på, siger ministeren til pressemødet.
Han kom samtidig med løfte om, at det element i mæglingsforslaget, der handler om at lave en komité, der skal undersøge uligeløn på arbejdsmarkedet.
- Det her er ikke en syltekrukke. Vi har tænkt os at følge op på, hvad lønkomitéen finder frem til, siger Peter Hummelgaard.
Sundhedsvæsenet kan ikke klare, at sygeplejerskekonflikten varer meget længere, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S)..
- Lige nu der kører vores planlagte operationer på halv kraft, og det siger sig selv, at sundhedsvæsenet kan ikke fungere i så lang tid på halv kraft, siger sundhedsministeren.
- For hver uge konflikten får lov til at fortsætte, forlænger man puklen af behandlinger med 10 uger. Det påvirker 200.000 patienter, siger han.
Artiklen er en del af temaet Politik.