Før studiestart: Studenter får skruet faglig selvtillid op
Alt for mange studenter fra landets gymnasier giver op på de tekniske videregående uddannelser, og det forsøger Erhvervsakademi Dania i Horsens at gøre noget ved.
På et fire ugers værkstedsforløb før studiestart får de værktøj i hånden for at få både erfaring og selvtillid, før det går løs på studiet. Det oplyser Dania i en pressemeddelelse.
En af deltagerne på kurserne er 19-årige Vanessa Sørensen. Hun er flyttet fra Fyn til Horsens for at læse til automationsteknolog, men med en baggrund som student med musik og fransk følte hun et behov for at komme på det praktiske forløb.
- Mit bud var, at der kommer en masse elektrikere med stor erfaring på uddannelsen, og det vil være utroligt meget arbejde for mig at komme op på deres niveau. Jeg er perfektionistisk, så det gør mig ikke godt at være bagerst i klassen rent fagligt, forklarer Vanessa Sørensen, mens hun gør en ny ledning klar med skævbideren til sin og makkerens relæ.
Nye ord og gloser
For hende og de andre på kurset er der mange nye ord og gloser at forholde sig til, men dag for dag bliver det nemmere at forstå.
- De ting, vi hører om, har jeg aldrig hørt om før. Nu kommer jeg til at snuse til grundprincipper og lære den måde, man tænker på som robotprogrammør. Grundtankegangen bliver sat på plads, fortæller Vanessa Sørensen.
Den samme oplevelse har adjunkt og mangeårig underviser, Lars Dam.
- Praktikum, som vi kalder det internt, er godt, fordi vi har tid. Tid til refleksion, tid til det svære og tid til at forstå. Vi prøver at skille tingene ad og ser, hvordan det faktisk ser ud, fortæller Lars Dam.
Og forståelsen er vigtig at have med ind i undervisningslokalerne på det videre studie.
- Det er nødvendigt, når vores andre klassekammeraterne har en elektrikerbaggrund, at vi har en basis el-teoretisk viden. Forløbet kan helt sikkert bruges, forklarer Jacob Hansen, der bor i Randers.
Forløbet er en forsøgsordning i samarbejde mellem landets erhvervsakademier og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det kører over tre år med dette som sidste gang, men studerende og uddannelsesinstitutionerne håber, ordningen kan blive permanent. Praktikum udbydes for studerende med gymnasial baggrund i Esbjerg, København, Odense, Aalborg, Aarhus og Randers.
Artiklen er en del af temaet Samfund.