Investeringsplaner for 250 millioner for aarhusianernes natur
En omdannelse af Aarhus Ådal til en 20 km lang naturpark fra midtbyen til kommunegrænsen, hvor vandet igen kan flyde frit i sit naturlige forløb og gøre områderne omkring vådere, er på trapperne.
Projektet vurderes at kunne realiseres for 48 mio. kr. og er én af de helt store poster i planen ”Vild med Aarhus”, som udpeger 10 konkrete projekter, der skal sikre byens grønne udvikling og give aarhusianerne mere natur.
Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Samlet løber planerne op i 250 mio.kr. Midler der skal bruges på at omlægge flere millioner kvadratmeter landbrugsjord til natur. Det er alt fra skov og lysåben natur til grønne åndeholder og flere træer inde i byen. Biodiversiteten skal øges, så der kommer nye levesteder for planter og dyr.
De 10 projekter
- Aarhus Ådal skal forvandles til 20 km. lang naturpark – 48 mio. kr.
- Stenrev skal give mere liv i Aarhus Bugt – 21 mio. kr.
- Aarhusianerne skal have bedre adgang til True Skov – 25 mio. kr.
- Årlig millionpulje skal realisere grøn ring om Aarhus gradvist – 9,5 mio. kr. om året til og med 2030
- Naturområder i Aarhus Nord skal bindes bedre sammen – 34 mio. kr.
- Landbrugsarealer skal blive paradis for fugle og insekter – 5,3 mio. kr.
- Millionpulje skal sikre 10.000 træer – 30 mio. kr.
- Nye engsøer skal sluge regnvandet og bremse oversvømmelse af Risskov – 30 mio. kr.
- Mere og vildere natur skal give aarhusianerne flere grønne oaser i den tætte midtby – 13 mio. kr.
- Naturperler skal forbindes og danne grøn kile mellem Beder, Malling og Mårslet – 34 mio. kr.
”Vild med Aarhus” er ifølge Aarhus Kommune den største grønne investering i Aarhus Kommunes historie. Bag den står rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), som netop har sendt sin plan til byrådet.
– Det store projekt med ådalen vil både fremme byens landskabelige vartegn, samtidig med at vi får meget mere natur og også en løsning på én af de helt store klimaudfordringer, vi står over for. Det er da fantastisk, hvis vi kunne få en naturpark, der strækker sig helt fra midtbyen til kommunegrænsen ved Tåstrup, og som samtidig kan fungere som svamp, når det ekstreme vejr viser tænder, siger Bünyamin Simsek om naturparkplanerne langs Aarhus Ådal i pressemeddelelsen.
I alt lægger rådmanden op til at lave ny natur på cirka 1.600 hektar. Det svarer til et areal, der er større end to gange Marselisborgskovene. Dertil kommer de eksisterende naturområder, som skal bindes bedre sammen, og bedre mulighed for, at naturen kan vokse sig vild og frodig med en større mangfoldighed af planter og dyr.
Den samlede plan indeholder projekter, der dækker hele Aarhus Kommune. De øvrige dækker blandt andet et nyt stenrev i bugten, så der kommer mere liv under vandet, at naturperler ved Vilhelmsborg skal bindes sammen og skabe et gennemgående grønt træk mellem byerne Beder, Malling og Mårslet, og så skal en årligt tilbagevendende investering sikre, at den gamle drøm om en grøn ring om Aarhus kan blive til virkelighed.
Artiklen er en del af temaet Samfund.