23948sdkhjf

Hama-perlen er fyldt 50 år

Søstrene Lene og Charlotte Haaning var små piger, da deres far for 50 år siden besluttede, at hans plastfabrik i Nykøbing skulle begynde at producere perler. I dag sælges Hama-perlerne i cirka 40 lande verden over, og Lene og Charlotte står selv i spidsen for virksomheden sammen med deres 80-årige mor Birgit Haaning.

En tredje søster, Helle Haaning, er også medejer og medlem af bestyrelsen i den familieejede og familiedrevne virksomhed, men har job i Aarhus.

Malte Haaning startede oprindeligt for 60 år siden med at producere sugerør og siden sjippetov og lignende. Men da man begyndte at skære plastrør ud i små stumper til perler, var grunden til Hama-perlernes succes lagt. Det skriver Nordjyske.

Det lå ret hurtigt i kortene, at Lene Haaning, nu som uddannet cand. merc. i udenrigshandel, skulle tilbage og gå i direktørlære hos faderen. Allerede da Lene var 33 år, havde Malte Haaning lagt en plan for et generationsskifte.
- Det var rigtig meget lagt på skinner, men det kom så bare måske 15 år før, vi havde regnet med, siger Charlotte Haaning til Nordjyske.
I 1999 døde Malte Haaning, blot 61 år gammel, og Lene Haaning måtte som 35-årig sætte sig i direktørstolen.

De seneste snart 20 år har Charlotte Haaning haft posten som økonomichef i Malte Haaning Plastic.

Den første Hama-perle blev produceret i 1971 af Malte Haaning Plastic A/S, der ligger i Nykøbing Mors, og som stadig udvikler, producerer, pakker og sender fra Danmark. Midi-perlerne var de første og udgør i dag den langt største del af salget. Senere kom Mini- og Maxi-perlerne også til. Hama-navnet er afledt af navnet på firmaet grundlægger Malte Haaning. Malte Haaning Plastic A/S blev grundlagt i 1961 og producerede i starten sugerør. Det udviklede sig til andre plasticartikler som pindemadpinde og fluesmækkere, inden perlerne blev introduceret.

Et af de emner, der fylder, når bestyrelsen mødes, er, hvordan virksomheden følger med udviklingen. For nogle år siden kom der en app, Hama Universe, og man forsøger også at være til stede på de sociale medier. Den ekspertise køber de sig hjælp til udefra.
Birgit Haaning arbejder også i firmaet stadigvæk. Hun tager sig en ugentlig fridag og møder ellers fra 9 til 12 de øvrige fire hverdage. Og så er det hende, der billedligt talt sidder for bordenen, når hun og døtrene mødes til de faste bestyrelsesmøder hvert kvartal.

- Vi er jo ved at være nogle ældre damer, og når man tænker på, at vi sidder og laver rigtig meget til børn, så er vi er nødt til at gå ud og købe os til input udefra, siger Charlotte Haaning, til Nordjyske.

Corona-epidemiens indtog i foråret 2020 har haft en positiv effekt på bundlinjen hos perleproducenten i Nykøbing. Af årsrapporten for 2020 fremgår det, at årets resultat var 13,3 millioner kroner. ”Et meget tilfredsstillende resultat, som primært skyldes coronarestriktioner på firmaets hovedmarkeder, hvor der er leget med Hama perler i rigtig mange hjem”, står der i årsrapporten.
Efterspørgslen fortsatte i første halvdel af i år, hvor virksomheden i en periode udvidede produktionen med et døgn ekstra. Normalt arbejdes der i treholdsskift fra mandag morgen til fredag eftermiddag, men nu kørte maskinerne videre til lørdag eftermiddag.

Kilde: https://nordjyske.dk/nyheder/morsoe/mor-...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.316