Deadline nærmer sig: Der er bud efter dansk whistleblowersystem
17. december 2021.
Det er skæringsdatoen for virksomheder med mere end 250 ansatte, for senest den dag skal virksomheden have en fuldt funktionsdygtig, intern whistleblowerordning.
Det fremgår af et direktiv fra EU og – udledt derfra – dansk lovgivning.
Og det har givet travlhed hos Mark Vigild og hans partnere i virksomheden WhistleSystem. De har udarbejdet et softwareværktøj til virksomheder, hvor ansatte kan anmelde og whistleblow’e mistanke om ulovlige forhold der, hvor de er ansat.
- Vi kan mærke, at interessen stiger måned for måned, efterhånden som deadline nærmer sig. Der er mange, der gerne vil være på forkant med systemet og have implementeret det i god tid inden deadline, siger Mark Vigild, der er partner og en af stifterne bag WhistleSystems.
Ordningen bliver som nævnt lovpligtig for store virksomheder med over 250 ansatte, mens virksomheder med mere end 50 ansatte skal følge trop i december 2023.
Mentalt skifte
I følge Mark Vigild er der i løbet af året sket et mentalt skifte hos mange af de virksomheder, der skal have et værktøj til whistleblowerordningen.
- Der var meget skepsis i starten; folk kaldte det en sladrehank og stikkerlinje og den slags. Nu fornemmer vi klart, at det er vendt til, at det er blevet cool at være compliant. Folk kan se at ordningen giver mening, fordi man som virksomhed signalerer, at man intet har at skjule, og at ens medarbejdere selvfølgelig skal have den ekstra stemme til at melde til en beslutningstager i virksomheden, hvis der er noget, der ikke er okay, siger Mark Vigild.
Kunderne er mangeartede, og derfor er brugervenlighed meget centralt, fordi whistleblowerordninger ikke altid er lige spiselige for alle. Det er ikke alle virksomheder, der har forudsætninger eller lyst til at kaste sig ud i kompliceret IT-systemer.
- Mange af de ordninger, vi så, da vi undersøgte markedet, rettede sig mod store virksomheder og var udbudt af advokathuse, revisionsfirmaer og andre, der lavede komplicerede og dyre systemer. Vi tænkte, at vi ville lave et alternativ ud fra præmisserne om at systemet skal være så enkelt og brugervenligt som muligt, og samtidig være sikkert og robust i det bagvedliggende. Også fordi alle virksomheder skal have muligheden for at få en ordning, der passer til dem, siger han.
- Vi har så at sige taget whistleblowerordningen ned på jorden, tilføjer han.
Virksomheden vokser
Og det giver altså pote.
Virksomheden er travl her op mod deadline, og der er kommet flere medarbejdere i Mark Vigilds team.
- Vi startede tre, der er kommet tre mere til, og vi skal være flere.
Fakta
- Whistleblowerordningen stammer fra et EU-direktiv fra 2019, hvor det blev pålagt alle medlemslandes virksomheder at indføre en whistleblowerordning for virksomheder med mere end 250 ansatte senest i 2021.
- For virksomheder med 50 ansatte og derover gælder reglerne pr. 17 december 2023.
- Mark Vigilds firma er startet som en udspaltning af et IT-firma ved navn Parseport, der blandt andet lavede software der skulle understøtte en whistleblowerordning til revisionskunder som en del af hvidvaskningsloven.
Artiklen er en del af temaet Samfund.