Trægulve og -paneler skal omdanne kapel til musikhus, så englene synger
Det har været længe undervejs, men nu sker der noget.
Sankt Jørgensbjerg Kapel i Roskilde bliver til et musikhus for akustisk og klassisk musik. Det kommer til at hedde Koncertkapellet og har netop modtaget de sidste midler, der gør det muligt at realisere. 8,1 mio. kr. er blevet indsamlet med hjælp fra kommunen og forskellige fonde.
- Der mangler et sted for de klassiske og akustiske musikgenre. Det har været et ønske i mange år, men muligheden opstod ved kapellet, da sognet har taget det ud af brug. Der er masser af multisale i byen, og de går fint til rytmisk musik, men det gør det ikke for denne type musik, siger komponist Hanne Tofte Jespersen, der er bestyrelsesforkvinde i Foreningen Koncertkapellet.
Der skal en renovering til, hvis tonerne fra de klassiske musikinstrumenter skal lyde pænt i den gamle kirkebygning fra 1930. Cornelius+Vöge er blevet hyret ind som arkitektfirma.
Akustik og lys i samme løsning
Akustikken skal forbedres, og det sker ved at lægge trægulv, som bliver ført op ad væggene som høje paneler.
- Loftet har også tynde hvælvinger, og det giver en meget rungende akustik. Det skal ordnes ved at spænde noget særligt tekstilvæv ud, som der også bliver indbygget lys i. Det bliver tænkt sammen, og det er en smuk og god løsning til det her kapel, så det kan få en velklingende akustik, siger Hanne Tofte Jespersen.
Det er kun det indvendige, der skal renoveres, da murværket er i god stand. Gulvet har til gengæld en fugtskade i overfladen og skal hugges op. Der skal desuden etableres gulvvarme og et ventilationsanlæg.
Projektet blev igangsat i 2016 og har været noget år undervejs. Det kom ellers godt fra start, da der allerede i 2017 blev indgået en 30-årig aftale med menighedsrådet om brugsretten af kapellet. Roskilde Stift og kongelige bygningsinspektører skulle også godkende projektet.
- Det tager lang tid at lande den slags. Vi skulle også have Roskilde Kommune med, og det tog 3-4 års tid at opnå politisk opbakning. Roskilde er en stærk rytmisk by med Roskilde Festival, men det har været en lang og stejl proces at opnå lydhør for, at der også er behov for andre genrer, siger Hanne Tofte Jespersen.
Fagfolk tager beslutninger
Roskilde Kommune besluttede at støtte projektet i juni med to mio. kr., og det fik snebolden til at rulle. Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden og senest Realdania har bidraget til nå det krævede beløb på 8,1 mio. kr.
- Det er vi meget glade for. Realdania er inde over, og det betyder, at vi får nogle fagfolk med, som er stærke på renoveringer af gamle bygninger. Det er betryggende. De stiller krav, og det opfatter vi kun som en styrke, fortæller Hanne Tofte Jespersen.
Lige nu er en procesplan på tegnebrættet, ligesom en detaljeret plan for byggeriet skal godkendes af alle relevante parter. Byggeriet begynder i 2023, og Koncertkapellet står efter planen klar som koncert- og mødested i 2024.
Artiklen er en del af temaet Samfund.