23948sdkhjf

Sundhedsstyrelsen anbefaler UV til overflader - men ikke luft

Rengøring, udluftning og UV-lys, hvis det giver mening.

Sådan lyder anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen fra august måned, der samler en række gode råd til forebyggelse af corona-virus i Danmark.

Her fremgår det, at vand og sæbe langt hen ad vejen er tilstrækkeligt til at rengøre overflader, måske suppleret med sprit, men:

”For genstande, der ikke egner sig til at blive meget våde, fx telefoner, tablets og bærbare computere mv., anbefales det, at man følger producentens anvisninger for rengøring og/eller desinfektion. Der kan være situationer, hvor overflader kan desinficeres med andre metoder, fx ved brug af UV-lys, samt forskellige former for desinfektionsmidler i enten gas, tør tåge eller dampform”

Men ingen steder bliver der anbefalet rensning af luft med UV-lys.

Electronic Supply har kontaktet Sundhedsstyrelsen og spurgt dem, hvorfor rensning af UV-lys ikke er med i anbefalingerne, men styrelsen ønsker ikke at kommentere på det.

Styrelsens presseafdeling henviser til de udsendte anbefalinger fra august måned, og derudover har styrelsen ikke flere kommentarer, fremgår det i en mail sendt til Electronic Supply.

Understøgelse: UV fjerner 99,999 af corona-virus i luft

Firmaet Signify, der er forretningssegmentet for lys under Phillips, har i marts 2021 sammen med et amerikansk analysefirma undersøgt UV-lys’ effekt på SARS-CoV-2, der er den virus der giver Covid-19.

Lamperne, der blev undersøgt, var installeret under loftet og belyste dermed luften øverst i rummet. Rationalet er, at tilstrækkelig ventilation i et rum vil gøre, at størstedelen af luften løbende bliver belyst. UV-lys er dermed ikke effektivt alene, ifølge undersøgelsen, men kræver en form for udskiftning og flow af luften enten mekanisk eller ved naturlig luftgennemstrømning fra åbne vinduer.

Undersøgelsen viser, at 99,999 procent af virus-partiklerne blev gjort inaktive efter 10 minutters lys i rummet, og at ingen virus-partikler kunne spores efter 20 minutter. Undersøgelsen foregik i et rum på 8x8x10 fod (ca. 17 kvadratmeter).

Undersøgelsen viser også, at der er en dosis-respons sammenhæng mellem UV-lys og udryddelsen af corona-virus. Det vil populært sige, større mængder af luft skal belyses længere tid eller mere intensivt. 

I følge lederen af undersøgelsen Sam Kabbani er ud fra resultaterne rimeligt at antage, at UV-lys også vil have effekt på nye varianter af corona-virus.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089