23948sdkhjf

Sådan hyrer tømrermester fremtidens arbejdskraft

Det er de små og mellemstore virksomheder som i stigende grad står for uddannelsen af fremtidens arbejdskraft. Omkring 70 pct af lærlingene på det private arbejdsmarked er således ansat i virksomheder med under 100 ansatte. Og det på trods af, at denne gruppe virksomheder ”kun” beskæftiger 51 pct. af alle private lønmodtagere. Og virksomhederne i byggeriet fører an.

Det fremgår af en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Går man dybere ned i tallene, bliver forskellen på store og mindre virksomheder endnu tydeligere. Hvor virksomheder med over 250 ansatte har to lærlinge pr. 100 ansatte, så har virksomheder med 6-49 ansatte en mere end dobbelt så stor en andel lærlinge ansat.

Adm. direktør i tømrer- og snedkefirmaet Egon Olsen & Søn A/S i Solrød, Michael Hoff-Møller, nikker genkendende til tallene. Virksomheden har 70 medarbejdere og han er selv dybt og inderligt engageret i skabe fremtidens kvalificerede arbejdskraft:

- Vi har en ambitiøs lærlingepolitik og har løbende 15 lærlinge under uddannelse. Det gør vi ikke kun for vores egen skyld. Vi ser det faktisk som et samfundsansvar – et ansvar som vores svende yder en fantastisk indsats for at bidrage til, så vi oplærer fremtidens tømrersvende til både at levere høj kvalitet og god kundeservice, forklarer Michael Hoff-Møller.

- Dygtige svende med flair for at lære fra sig og med den fornødne autoritet og faglige stolthed er et af de vigtigste bidrag til et godt lærlingeforløb, fremhæver Michael Hoff-Møller.

Han har også på det personlige plan involveret sig i uddannelsen, og sidder med i uddannelsesudvalget på Roskilde Tekniske Skole. For, som han siger, hvis man vil fortsætte med at bygge kundernes drømme og leve op til deres forventninger, så er det nødvendigt også at bidrage til, at der fortsat uddannes dygtige faglærte, som har lyst til at gøre karrierer i branchen. 

Gensidig tillid og respekt

Michael Hoff-Møller lægger ikke skjul på, at et godt lærlingeforløb handler om gensidig tillid og respekt.

- En lærling hos os arbejder tæt sammen med vores faglærte svende og er en del af teamet, så de lærer faget og bliver i stand til at tage ansvar på byggepladsen. Det er vigtigt for os, at vi viser de unge mennesker tillid, og giver dem plads til at tage initiativ og lære. Men det er også vigtigt, at vi giver dem en forståelse for hele faget og de materialer, vi arbejder med. Derfor er forskellige aktiviteter, som for eksempel besøg på Vikingeskibsmuseet i Roskilde en del af læringsplanen hos os. Vi tror nemlig på, at det kan være med til at skabe et fagligt fællesskab og en nysgerrighed, der giver lærlingene lyst til at blive i branchen og gøre karriere – selvfølgelig helst hos os, siger Michael Hoff-Møller.

Han lægger i øvrigt heller ikke skjul på, at ”gamle dyder” som at møde til tiden og at være høflig og engageret er vigtige egenskaber hos lærlingene.

- Før vi laver en kontrakt med en ny lærling, har vi ham eller hende her i virksomheden en uge eller to, så vores svende lige kan føle dem an og vurdere om de ”passer ind” i virksomheden. Det betyder på den ene side, at vi sikrer, at vi få en engageret lærling. Og på den anden side sikrer det, at lærlingen ikke får et forløb som ender galt for ham. Vi har som arbejdsgivere et stort ansvar for, at de unge lærer faget til bunds og føler sig godt tilpas. Derfor er denne forventningsafstemning meget vigtig, understreger Michael Hoff-Møller.

Han tilføjer, at lærlingeindsatsen hos Egon Olsen & Søn A/S, som har næsten 100 år på bagen, spiller tæt op af de værdier, som virksomheden værner om i det daglige, nemlig kvalitet og faglighed.

Ny HR-funktion og medarbejdehåndbog

Michael Hoff-Møller vil gerne fortsætte med at være en god og attraktiv arbejdsplads, så virksomheden kan tiltrække branchens bedste folk, bygge kundernes drømme og leve op til deres forventninger.

- Vi etablerede tidligere på året en HR-funktion, som arbejder med medarbejdernes udvikling, trivsel og arbejdsglæde, men selvfølgelig også med rekruttering, så vi sikrer, at vi ansætter de bedste folk, der matcher vores værdier om samarbejde og kvalitet, siger Michael Hoff-Møller.

Til at varetage HR-funktionen har Egon Olsen & Søn A/S ansat Christine Dehn, som blandt andet har været med til at udarbejde en medarbejderhåndbog, hvor virksomhedens ansatte, inklusive lærlinge, kan hente information om alt om fra arbejdstider og hvordan man optræde udadtil til politik mod seksuel chikane og servicebil.

Hæderspris for jobskabelse

Egon Olsen & Søn A/S er fornylig blevet  kåret som ”Succesvirksomhed 2021” i kategorien ”Jobskabelse”.

I Region Sjælland blev virksomheden således hædret, blandt andet for indsatsen på lærlingeområdet. Prisen uddeles af BDO og Spar Nord for at anerkende og hylde de små og mellemstore virksomheder, der kontinuerligt skaber vækst og arbejdspladser, og som viser solide finansielle resultater over en længere årrække.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095