23948sdkhjf

Odense Havn investerer 4-5 mia. kr. i nyt logistikknudepunkt

Odense Havn vil på næsten 1 million kvm mellem Odense og Årslev skabe Odense Dry Port, et logistikknudepunkt med op til 500.000 kvm bygninger, der skal sikre forsyningskæderne til havnens kunder inden for den grønne omstilling. Ifølge en pressemeddelelse fra havnen vil det gøre området til Danmarks største bæredygtige dry port.

Logistikknudepunktet skal etableret på det lukkede forsøgsgartneri ved Årslev på Midtfyn, som Odense Havn har købt af staten og nu vil udvikle for 4-5 mia. kr. til en højteknologisk og bæredygtig logistikhub.

Odense Dry Port skal sikre, at havnens store kunder, inden for vindmølle- og offshore industrien, kan følge med efterspørgslen og sikre dem mulighed for at have større lagre af de mest nødvendige dele tæt på deres produktion.

"Alt på og udenom pladsen skal tænkes grøn"

Planerne for den massive udbygning af offshore vind alene i EU betyder, at Odense Havns nuværende havnearealer prioriteres til den grønne omstillings vitale produktions- og vækstbehov, så industrien kan vokse og realisere de politiske ambitioner, der blandt andet skal sikre uafhængighed af russisk energi.

Med Odense Dry Port kan lager- og logistikdelen flyttes væk fra havnearealet, men tæt nok på til at mindske afhængigheden af de internationale forsyningskæder, hvor blandt andet en pandemi, krig og en grundstødning i Suez-kanalen har udfordret produktionshastigheden i den grønne omstilling og andre logistikaktiviteter i store dele af verden.

– Meningen er, at alt på og udenom pladsen skal tænkes grønt. Her er god adgang til el- eller brint-lastbiler via motorvejen, og på sigt kan vi arbejde med at bruge jernbanen, fordi sporene går lige forbi, og her er med tiden plads til, at transport-droner let kan komme til og fra, siger Odense Havns adm. direktør Carsten Aa i pressemeddelelsen.

– Det er et springbræt til fremtiden midt i Danmark for de virksomheder, der skaber den grønne energiudvikling, som vi har så meget behov for, tilføjer havnedirektøren.

Udstyres med robotter og droner

Odense Dry Port kommer til at ligge klos op ad motorvejen og jernbanen og skal efter planen rumme op mod 500.000 kvm bygninger og udstyres med den nyeste robot og droneteknologi, som Fyn og Odense i forvejen er førende inden for.

I designet af hele pladsen og dens bæredygtige bygninger vil der blive lagt vægt på innovative og æstetiske løsninger, der på samme tid gavner oplevelsen, anvendeligheden og miljøet. Alt på og omkring den moderne Dry Port bliver valgt efter at give det mindst mulige CO2-aftryk.

Odense Dry Port bliver placeret i et område der er næsten ligeligt fordelt mellem Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Odense Havn skal nu i dialog med de to kommuner om at få de nødvendige tilladelser på plads så hurtigt som muligt, inden planerne for arkitekturen og de teknologiske og miljømæssige løsninger kan omsættes til virkelighed.

lda

Om Odense Havn A/S

  • Odense Havn er Nordeuropas største produktionshavn inden for offshore vind.
  • Odense Havn er et aktieselskab, og Odense Kommune ejer 100 pct. af aktierne.
  • Havnen råder over 7,5 mio. kvm. erhvervsjord og mere end 200.000 kvm bygninger samt moderne og effektivt materiel, herunder den markante portalkran, der kan løfte 1.200 ton og verdens største mobile havnekran.
  • Der er mere end 150 virksomheder på havnen, og de bidrager med over 6.000 job.
  • Virksomhederne på havnen omsætter årligt over 10 mia. kr.
Se nøgletal for:
Læs mere om: Odense Havn
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.271