Var det noget med et bibliotek fra 1795 eller et gammelt hospital?
Nu kan en af Københavns markante ejendomme, Det Classenske Bibliotek, blive din. Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, sætter bygningen til salg, fremgår det af en pressemeddelelse.
Den fredede ejendom beliggenhed i Frederiksstaden mellem Amalienborg og Kastellet i det centrale København blev opført i 1795 som et offentlig tilgængeligt bibliotek, der skulle rumme den omfattende bogsamling, som Johan Frederik Classen efterlod sig ved sin død i 1792.
Med de otte klassiske søjler gående hele vejen op fra bygningens 1. sal, er der tale om en af bydelens mere markante ejendomme. Inden er der tilsvarende smukke detaljer, blandt andet den imponerende bibliotekssal, hvor bogsamlingen på mere end 20.000 bøger oprindeligt blev opbevaret. Desuden indeholder bygningen et fanstatisk flot trappeforløb, som forbinder etagerne i bygningen.
Bygningens stueetage består af flere mindre og større kontorer, samt køkken og toiletter og fra ejendommens stueetage er der direkte udgang til ejendommens lukkede, brostensbelagte gårdrum. 1. sal indeholder udover bibliotekssalen to større kontorer.
Freja Ejendomme har overtaget ejendommen fra Kulturministeriet.
Fra badehotel og revy til hospital
Freja Ejendomme sætter også en anden ejendom i den store liebhaver-liga til salg. Og endda med panoramaudsigt ud over Kattegat; Hornbæk Hospital.
Denne historiske og mondæne ejendom er placeret lige ud til havnen og en af Nordsjællands bedste badestrande. Bygningen blev opført i 1935 som Hornbæk Badehotel og lagde hus til Hornbækrevyen, der havde Stig Lommer som direktør. Siden midten af 1950erne har bygningen fungeret som hospital og i dag huser den Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader.
– Det er ikke hver dag man sætter en ejendom som denne på markedet, og vi er selvfølgelig utrolig glade for, at Region Hovedstaden har vist os denne tillid og bedt os om at sælge den. Det er en ikonisk bygning som har nogle helt ekstraordinære kvaliteter og som alle i lokalområdet kender. Det er selvfølgelig nærliggende at forestille sig, at her igen kunne være et badehotel, siger Christina Jørgensen, adm. direktør i Freja Ejendomme, i pressemeddelelsen.
Bygningen indeholder 5.442 kvm fordelt på tre etager, to mindre tagetager i tårnbygning samt delvis udnyttet kælder. Der er i dag indrettet diverse konsultations- og behandlingsrum til patienter samt personalerum, lægekonsultationer, venterum, produktionskøkken med mere.
I den vestlige ende af bygningen er der indrettet svømmehal med varmtvandsbassin til genoptræning og behandling af patienter samt dertilhørende omklædningsrum. På bagsiden af bygningen er der en stor udvendig tagterrasse ovenpå stueetagens store gymnastiksal.
Hospitalet forbliver i drift indtil fraflytning i medio 2023.
Artiklen er en del af temaet Kultur.