23948sdkhjf

Vikingeskibshallen får lov at bestå ved museum

Længe var det givet, at det brutalistiske betonmuseum skulle jævnes med jorden. Men museum og kommune er kommet på andre tanker for Vikingeskibsmuseets fremtid

Afholdt af arkitekter, uønsket af tidligere borgmester og kulturminister og især Dansk Folkeparti.

Vikingeskibshallen, der udgør hovedbygningen i Vikingeskibsmuseet i Roskilde, har siden 2018 haft sin skæbne beseglet.

Her blev betonbygningen fra slut-60’erne affredet af Kulturministeriet med det specifikke formål, at den kunne rives ned – til stor ærgrelse hos blandt andet internationale arkitektsammenslutninger.

Men nu ser det ud til, at vartegnet trods et flerårigt ophold på dødsgangen går fri af bulldozerne.

I et oplæg til dele af rammerne for en kommende arkitektkonkurrence om et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde er museet og kommunen i fællesskab blevet enige om, at der skal bygges en spritny og moderne udstillingsbygning til museets uvurderlige vikingeskibe, men at denne – i modsætning til tidligere antagelser og ønsker – ikke skal erstatte den eksisterende vikingeskibshal.

"Ikke vores intention at rive den ned"

I stedet skal museets nye udstillingshal opføres for sig selv et andet sted på pladsen ud mod Roskilde Fjord. Det fremgår af et notat på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Dermed skal Erik Christian Sørensens hal fra slutningen af 1960’erne alligevel ikke jævnes med jorden, som det ellers længe var planen.

Tinna Damgård-Sørensen, der er museumsdirektør på Vikingeskibsmuseet, ønsker ikke at svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt det omdiskuterede vartegn skal rives ned, men har i stedet sagt til TV2 Lorry:

- Det er ikke vores intention at rive den ned, og vi arbejder ikke frem mod en nedrivning af vikingeskibshallen.

Det fremgår dog i oplægget til rammerne for arkitektkonkurrencen, at den gamle vikingeskibshal fortsat skal være en del af museets fremtid.

Bygningen er en del af museets historie

Blandt andet beskrives det, hvordan den eksisterende vikingeskibshal skal være en del af ”et sammenhængende besøgsområde” med den nye bygning, som skal rumme skibene.

- Når nu bygningen ikke længere skal beskytte vores 1000 år gamle skibe, kan den få en ny chance. Vi anerkender fuldt ud, at det er et bygningsværk, der har særlig status blandt arkitekter, og at der er en grund til, at den har været fredet. Det er også vigtigt at lade bygningen indgå i et fremtidigt museum, fordi den også er en del af museets historie, uddyber Tinna Damgård-Sørensen.

Det er nye toner, for længe har der været endda meget konkrete ønsker om at jævne betonhallen med jorden.

Da den daværende kulturminister Mette Bock (LA) i sensommeren 2018 var med til at få ophævet fredningen af bygningsværket fra 1969, skete det netop med henblik på nedrivning.

Museumshallen, der huser de fem vikingeskibe fra Skuldelev i Roskilde Fjord, er nemlig ikke rustet til at beskytte skibene i situationer med stormflod og forhøjet vandstand i fjorden.

Især ved stormen Bodil i 2013, men også ved andre stormfulde lejligheder siden da, har de gamle skibe nemlig været i overhængende fare.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071