23948sdkhjf

Foa om regeringens velfærdsudspil: "Ambitiøst politisk projekt"

Med ’Danmark kan mere III’ tænder regeringen for det lange lys i forhold til at sikre fremtidens velfærd. Det mener Foas forbundsformand, Mona Striib, der glæder sig over det store fokus på at sikre nærvær, omsorg og faglighed tæt på borgeren.

Mona Striib roser ligeledes i en pressemeddelelse regeringen for at tage livtag med det vigtige spørgsmål om, hvordan vi fastholder og tiltrækker medarbejdere til for eksempel ældre- og børneområdet, hvor velfærden udfordres af et stigende antal ældre og børn.

- Det er længe siden, vi har haft et så ambitiøst politisk projekt, hvor fokus er at sikre kernevelfærden. Det er der brug for. For velfærden er allerede under et voldsomt pres, og det vil kun blive værre. Vi skal finde løsninger i forhold til fastholdelse og rekruttering. Og vi skal sikre tid til nærhed og muligheder for at bruge sin faglighed til at hjælpe borgerne, siger Mona Striib.

Centralt i regeringens ambition står ønsket om at sikre bedre tid hos borgerne. Regeringen vil bane vejen for en omfattende frihedsreform af den offentlige sektor, hvor omfanget af procedurer, bureaukrati og dokumentation mindskes for at frigøre ressourcer til kerneopgaven i velfærdssamfundet. Målet er at skabe mere tid til nærvær og sætte den enkelte medarbejders faglighed fri, fordi de bedste løsninger sker så tæt på borgeren som muligt, lyder det.

- Det er den helt rigtige vej. I Foa ser vi et meget stort potentiale her. Vi skal væk fra det system, hvor en autoriseret social- og sundhedsassistent eksempelvis først skal ansøge kommunen om en rollator til Fru Olsen, hvis hun observerer, at Fru Olsen er dårligt gående. For mens der går en hulens tid og ressourcer med bureaukrati og dokumentation, risikerer vi, at Fru Olsen falder og brækket benet. Vi skal frigøre tid til arbejdet ude hos borgeren. Det handler blandt andet om tillid til, at den enkelte medarbejder og lokale leder godt kan træffe kloge beslutninger sammen med de ældre, og det handler om at komme i mål med at fjerne unødvendige registreringer, siger Mona Striib.

Her kommenterer hun de dele af ’Danmark kan mere III’, der har relevans for Foas 170.000 medlemmer i landets kommuner og regioner. I den sammenhæng påpeger Foas forbundsformand vigtigheden af, at udspillet adresserer de store rekrutteringsudfordringer i den offentlige sektor – herunder spørgsmålet om løn- og arbejdsvilkår.

Regeringen vil indkalde til trepartsforhandlinger om ’fælles forpligtende løsninger på rekrutteringsudfordringerne. Først på ældreområdet og dernæst på dagtilbuds- og folkeskoleområdet,’ lyder det i udspillet. Her foreslås blandt andet fælles forpligtende mål for kommuner om, at antallet af fuldtidsansatte skal øges.

Samtidig peger regeringen i sit udspil på, at manglen på medarbejdere på ældreområdet kun kan løses, hvis hele værktøjskassen kommer i brug. ’Arbejdsvilkår og løn er derfor nødt til at være en del af diskussionen,’ skriver regeringen i sit udspil, der også rummer forslaget om at give alle elever på social- og sundhedsuddannelserne løn under uddannelse allerede fra grundforløbets anden del.

- Vi er nødt til at løfte værdien af at arbejde med mennesker, hvis vi vil have nok til at vælge den vej i arbejdslivet. Virkeligheden er, at hver anden af Foas medlemmer ikke oplever, at samfundet anerkender værdien af deres arbejde. Her er ingen snuptagsløsninger, men der er heller ingen tvivl om, at løn er et vigtigt håndtag sammen med gode arbejdsvilkår og muligheden for at bruge sin faglighed, siger Mona Striib.

Mens forbundsformanden kvitterer for regeringens plan om at starte på det område, hvor udfordringen er størst, påpeger Mona Striib, at der skal kigges bredt på de mange forskellige faggrupper, der hver eneste dag leverer vigtigt arbejde i vores velfærdssamfund. Hun glæder sig desuden over, at regeringen i sit udspil fastholder ambitionen om en ny ældrelov, der ifølge Mona Striib skal forankres bredt i Folketinget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084