23948sdkhjf

Hvad vil fagbevægelsen have valget til at handle om?

Da statsminister Mette Frederiksen onsdag eftermiddag udskrev folketingsvalg, satte hun gang i en fire uger lang valgkamp. 

En valgkamp, fagbevægelsen vil have til at handle om løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.

- Vi lever i en tid med stor usikkerhed. Stigende priser, et udfordret sundhedssystem, højere pensionsalder og et pres på velfærden bidrager til, at mange danskere føler sig utrygge. Derfor håber jeg, at valget kommer til at handle om, hvordan vi sikrer vores alles tryghed - både nu og i fremtiden, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), i en pressemeddelelse. 

Reallønnen er ifølge fagbevægelsen blevet udhulet af den største inflation i 40 år, og lønmodtagere er dermed blevet fattigere i år. Derfor bliver det også et stort tema i valgkampen, og fagbevægelsen opfordrer til konkrete løsninger fra partierne.

- Vinterpakken er en god håndsrækning, men vi er slet ikke i mål. Vi skal gøre mere for at hjælpe dem, der lider mest under de stigende priser. For eksempel ved at hæve befordringsfradraget og rykke dagpengeløftet frem. Det er godt, at danskerne nu får mulighed for at afkræve løsninger fra politikerne, siger Lizette Risgaard.

Velfærd eller topskattelettelser?

Der er stor forskel på, hvor højt partierne prioriterer velfærden i den kommende regeringsperioder. Senest har regeringen lagt op til en 15-årig helhedsplan for at sikre velfærden i en fremtid med historisk store stigninger i antallet af børn og ældre.

- Vi har flere gange efterspurgt en helhedsplan for velfærden, og det er meget positivt, at statsministeren nu vil tage hul på de forhandlinger. Det er nødvendigt med en fordomsfri diskussion om de udfordringer, vi står over for, siger Lizette Risgaard.

Hun langer samtidig ud efter de partier, som ønsker at sænke topskatten. 

- Det er helt forkert at ville sænke topskatten i en tid, hvor langt flere får brug for pasning og pleje, og vi har allerede nu svært ved at rekruttere til professionsuddannelserne og erhvervsuddannelserne. Der er behov for at give de uddannelser et kæmpe løft, hvis vi vil bevare velfærdssamfundet, siger Lizette Risgaard.

Retfærdig grøn omstilling og værdig tilbagetrækning

Også den grønne omstilling bør fylde i valgkampen, hvis det står til fagbevægelsen, for det er en bunden opgave at nå i mål med reduktionsmålene. 

- Vi skal sikre en socialt retfærdig grøn omstilling gennem bedre efter- og videreuddannelse, så flere kan blive uddannet til at løse de opgaver, omstillingen kræver. Vi skal ikke efterlade nogen på perronen, understreger Lizette Risgaard.

Endelig er det helt afgørende for fagbevægelsen, at valget kommer til at handle om tilbagetrækning. For i en tid med stigende pensionsalder, går flere partier til valg på at fjerne retten til tidlig pension for dem, der har knoklet allermest.

- Det er det mindste, vi kan gøre for dem, der har bidraget til vores samfund i mindst 42 år. Selvfølgelig skal de kunne trække sig tilbage med værdighed, fastslår Lizette Risgaard.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.333