Gomspace taber stor ordre til 15 millioner euro
- Jeg kan ikke sige, at det ikke er et hårdt slag, men vi er bedre rustet denne gang.
Sådan lyder det fra Gomspace-CEO Niels Buus, efter virksomheden i går måtte suspendere en stor ordre i lyset af kontraktmæssige uenigheder.
Han refererer til en lignende situation i 2018, hvor aflysningen af en stor australsk ordre fra Sky & Space Global, der svarede til syv års omsætning, blev aflyst og medførte afskedigelser af en tredjedel af medarbejderstaben.
Sådan kommer det ikke til at gå denne gang, fortæller Niels Buus. De har nemlig siden 2018 sørget for at spille på flere heste, så de ikke bliver ramt af en aflyst ordre i samme omfang som dengang.
Den nu suspenderede ordre havde en værdi af 15 millioner euro, så tabet kan mærkes. Eftersom det ikke var planen, at hele den nu aflyste ordre skulle indgå i 2022-regnskabet, betyder suspenderingen ikke en nedjustering på samtlige 15 millioner euro i år.
Man forventer nu en omsætning i lejet 190 til 250 millioner SEK - Gomspace er noteret på Stockholmsbörsen - mod tidligere udmeldte forventninger på 264 til 292 millioner SEK.
Holder døren på klem
Niels Buus fortæller, at medarbejderne på projektet er flyttet til andre projekter i virksomheden.
- Der er masser at lave, og vi har mange forskellige ordrer nu. Nogle af medarbejderne er flyttet over på andre kundeprojekter, og andre er flyttet over på udviklingsprojekter, lyder det fra Niels Buus, der ikke kan komme nærmere ind på hvor mange medarbejdere, det drejer sig om.
Han oplyser desuden, at selvom Gomspace undgår fyringer, så vil man ansætte færre nye medarbejdere, end man ellers havde planlagt.
Årsagen til suspenderingen af ordren skal findes i, at der manglede betalinger og at kunden krævede mere fra Gomspace, end de var kontraktligt forpligtet til. Alligevel håber direktøren, at der kan findes en løsning, om end han ikke vurderer chancerne som særligt store.
- Vi må bare konstatere, at det ikke lykkedes at komme til enighed på trods af, at vi kom med flere forslag til, hvordan det kunne gøres. Det er meget overraskende for os, så derfor har vi suspenderet arbejdet, indtil der er betalt. Vi holder døren åben, men når vi tager dette skridt, så er det fordi, vi ikke mener, at sandsynligheden er høj, siger Niels Buus.
Efter ordren 7. oktober blev suspenderet faldt Gomspace-aktien med 20 procent næste handelsdag, men siden er den steget i værdi igen, så den onsdag middag er cirka 10 procent mindre værd, end da handlen lukkede 7. oktober.
Gomspace omsatte i fjor for 117 millioner kroner med en bundlinje på knap 10 røde millioner, men Niels Buus kan ikke komme ind på, hvordan bundlinjen kommer til at se ud i år og hvornår Gomspace forventer at lave første overskud siden 2014.