Radikale vil bruge milliarder på hurtigere fjernvarme og varmepumper
Høje priser på energi koster mange familier dyrt, og samtidig er den grønne omstilling af opvarmning i private hjem gået i stå.
Det mener De Radikale, som mandag præsenterer 12 tiltag, der skal sætte fart i skiftet fra sorte til grønne varmekilder.
- Vi vil igangsætte en egentlig kriseindsats med samme tilgang, som vi gjorde, da corona ramte. Det skal bidrage til, at 400.000 flere husstande får fjernvarme og varmepumpe i stedet for naturgas, olie og træpiller senest i 2025. Det er 315.000 flere, end hvis vi ikke gør noget ekstraordinært, siger den radikale partiformand, Sofie Carsten Nielsen.
Ambitionen er ifølge hende, at allerede inden udgangen af 2023 skal 175.000 danske husstande kunne frigøres fra naturgas, olie og træpiller.
Ifølge Danmarks Statistik er der i 2022 godt 2,8 millioner boliger i Danmark.
Omkring 1,8 millioner husstande har fjernvarme, mens over 600.000 boliger opvarmes af olie- eller gasfyr. Omkring 412.000 af dem har naturgas.
Mere end 132.000 husstande opvarmes ifølge statistikbanken af en varmepumpe.
Der er bred politisk enighed om, at dem, der bruger naturgas, skal over på andre billigere og grønnere varmekilder hurtigst muligt. Men mange må vente længe.
Partiet vil derfor afsætte i alt 4,2 milliarder kroner til fjernvarme- og varmepumpepuljer i 2023-2025.
Samtidig vil De Radikale lave en statslig pulje på 1,5 milliarder kroner, der skal bruges til de fjernvarmeprojekter, som høje priser på materialer eller mangel på arbejdskraft ellers kan sætte en stopper for.
Der skal også bruges 500 millioner kroner til en såkaldt grøn krise-trepart. Den skal have fokus på at skaffe arbejdskraft gennem blandt andet efteruddannelse.
I alt løber planen op i syv milliarder kroner.
To milliarder skal findes i en omprioritering af anlægsprojekter i det offentlige frem mod 2025.
- Jeg tror, at alle partier, der er med i den brede infrastrukturaftale, godt ved, at vi kommer til at kigge hinanden i øjnene og sige: Hvad skal vi udskyde af de planlagte offentlige anlægsprojekter? Vi må prioritere midlerne og ikke mindst arbejdskraften til den her akutudrulning af fjernvarme og varmepumper, siger Sofie Carsten Nielsen.
De Radikale peger eksempelvis på at udskyde anlæg af en gasrørledning fra Everdrup på Sydsjælland over Falster til Nakskov.
De Radikale forventer også at bruge penge fra et midlertidigt indtjeningsloft og solidaritetsbidrag, som EU-landene har besluttet at lægge over profitten for energiselskaber, der billigt kan producere strøm.
Præcis hvor meget, der går til Danmark, er endnu uvist. De Radikale peger på, at penge fra den grønne fond, som blev aftalt i juni i år, kan indgå som supplerende finansiering.
Artiklen er en del af temaet Politik.