Erhvervsminister vil give udkantskøbmænd 100.000 kroner til at komme gennem krisen
Helt symbolsk sad politikerne foran et gabende tomt erhvervslokale til salg i Hanstholm Bycenter, da de mødtes til vælgermøde torsdag aften, i den sidste uge op til valget.
For det er sådan, det allerede ser ud nogle steder i yderområderne. I Hanstholm måske ikke direkte affødt af den nuværende krise, men ellers er det sådan, det kan komme til at se ud i flere byer i det yderste Danmark, når energikrisen for alvor får fat.
En travl erhvervsminister kom og gik før tid, men nåede lige at give sit besyv med omkring bosætning og erhvervsliv i yderområderne.
- Vi vil gerne foreslå, at man giver et økonomisk tilskud til, at de (købmændene red.) kan købe en mere energieffektiv køledisk, fryser, eller hvad man har brug for, eller hjælp til at betale regningerne for at komme henover denne vinter, lød det fra Simon Kollerup, erhvervsminister fra Socialdemokratiet.
- Hvis købmanden i de små bysamfund lukker, så svarer det lidt til, at skolen lukker, og så begynder den negative spiral, som er svær at komme ud af igen Simon Kollerup, erhvervsminister, Socialdemokratiet
- Lige nu kigger vi ind i en økonomisk krise. Priserne stiger, købmandsforretninger risikerer at lukke. Vi beder om mandat til at bringe os trygt igennem denne krise, lød det fra Simon Kollerup.
- Hvis købmanden i de små bysamfund lukker, så svarer det lidt til, at skolen lukker, og så begynder den negative spiral, som er svær at komme ud af igen, sagde erhvervsministeren.
Konkret handler Socialdemokratiets forslag om, at yde 100.000 kroner i kontant støtte til købmænd, bagere og lignende for at få dem gennem krisen. Ifølge Socialdemokratiet er der tale om 700 butikker i byer med mindre end 2500 indbyggere, der ventes at kunne få hver 100.000 kroner i støtte.
Kan udskyde betaling
Derimod nævnte erhvervsministeren på vælgermødet intet om tilskud til øvrige erhverv i yderområderne. Men Socialdemokratiet har tidligere fremlagt deres inflationspakke, som foreslår udskydelse af betaling af moms, a-skat og corona-lån for små og mellemstore virksomheder.
Det forslag er blevet modtaget med en vis portion skepsis af SMV Danmark, der fortæller, at deres medlemmer ikke er interesserede i at låne mere.
Desuden vil det, ifølge SMV Danmark være afgørende, hvordan lånene til staten skal forrentes.
- Mange af vores medlemmer er pressede på deres likviditet, og nu begynder der at komme højere regninger ind ad døren samtidig med, at de skal betale corona-lånene tilbage, så derfor er det afgørende på hvilke vilkår udskydelsen af tilbagebetalingen foregår, siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMV Danmark.
Allerede nu viser beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik, at krisen rammer hårdest i yderområderne, hvor beskæftigelsen falder mere end i byerne.
Artiklen er en del af temaet Politik.