Unikt fængselsmiljø i gammel herregård skal fredes i lokalplan
Møgelkær Statsfængsel har siden 1400-tallet fungeret som gods, herregård og fængsel.
Miljøet skal bevares til eftertiden, og derfor har politikerne i østjyske Hedensted besluttet at lave en bevarende lokalplan. Opfordringen kommer fra Glud Museum, som mener, fængsler er med til at fortælle om vores samfund og den måde, det bliver indrettet på.
Lokalplanen skal sørge for, at stedets historie og udvikling kan ses.
- Sagen er poppet op, fordi staten, der ejer bygningerne i dag, har søgt om lov til at rive en af de gamle tjenesteboliger derude ned, og det har vi sagt ja til. Men vi mener, det giver god mening på sigt at udarbejde en bevarende lokalplan for området, så det er beskyttet mod alt for store forandringer, siger Ove Kjærskov Nielsen (DF), formand for teknisk udvalg, til Vejle Amts Folkeblad.
Møgelkær Statsfængsel fungerer i dag som uddannelsessted for fængselsbetjente og har 66 fængselspladser på et åbent afsnit.
Adelige slægter og straffelejr
Men historien går langt tilbage, og gården har været ejet af adelige slægter gennem århundreder. I 1408 blev den overdraget til biskoppen Peder Jensen Lodehat, ligesom den danske søhelt Otto Rud også har haft sit navn på skødet. Han var fra 1565 chef for den danske flåde og udmærkede sig særligt under Den Nordiske Syvårskrig, som udspillede sig i disse år.
Herregården overgik i forbindelse med lensafløsningen i 1919, hvor særordninger for Danmarks godser blev ophævet, til fri ejendom. Staten købte Møgelkær i 1939, og efter befrielsen blev gården anvendt som varetægtsfængsel og siden straffelejr.
I 1996 blev det til et regulært statsfængsel og har blandt andet indeholdt en kvindeafdeling med 25 pladser. Nu uddannes fængselsbetjente også på stedet.
Artiklen er en del af temaet Kultur.