Alfix har fået verdensmålscertifikat: "Vi blev tryktestet"
Det er formentligt de færreste mennesker, der går rundt med et ønske om eksamineret. Eller selv beder om at blive kigget efter i sømmene. I Alfix, den Kolding-baserede storproducent af spartelmasse, fliseklæber og facadepuds, rettede man dog selv henvendelse til Bureau Veritas Danmarkog bad om at blive sat på eksamensbænken.
- Vi har i Alfix længe arbejdet for mere bæredygtighed og også haft blikket rettet mod en strategisk brug af Verdensmålene. Men for at skabe troværdighed bag vores ESG-arbejde, ville vi gerne have den her certificering af det, siger direktør Anders Bertelsen Toft.
Vi blev trykt-testet på vores bæredygtighedsinitiativer og dokumentation lever op til vores strategier og visioner om mere grøn omstilling. Anders Bertelsen Toft, direktør i Alfix
Samarbejdet med certificeringsvirksomheden Bureau Veritas blev indledt i sommeren 2021 og kulminerede i september i år med omfattende audit, hvilket er en undersøgelse af om en virksomheds ydelser og metoder opfylder en række nærmere specificerede kvalitetskrav.
FN's Verdensmål
Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN's medlemslande til at:
- afskaffe fattigdom og sult i verden
- reducere uligheder,
- sikre god uddannelse
- bedre sundhed
- anstændige jobs
- og en mere bæredygtig økonomisk vækst.
Kilde: LAB 17
I denne forbindelse altså FN’s Verdensmål. Ikke samtlige 17 dog, men nr. 8, Anstændige jobs og økonomisk vækst, samt nr. 12, Ansvarligt forbrug og produktion. På den baggrund overrakte Bureau Veritas Danmark forleden Alfix sin Verdensmålscertificering.
- Vi blev trykt-testet på vores bæredygtighedsinitiativer og dokumentation lever op til vores strategier og visioner om mere grøn omstilling. I løbet af de næste par år vil de vende tilbage og sikre sig, at vi fortsat eksekverer på disse ting og også inspirere os til yderligere tiltag, fortæller Anders Bertelsen Toft.
Certificeringen er ikke en sovepude
De er indstillet på at fortsætte sin grønne omstilling, understreger han. Certificeringen er ikke endestationen på den bæredygtighedsrejse, som virksomheden indledte for 20 år siden med miljøredegørelser for brug af el, vand over varme på deres fabrik.
Det handler dog ikke kun om kroner og ører, men også at tage et ansvar samfundsansvar som dansk familieejet virksomhed. Anders Bertelsen Toft, direktør Alfix
En rejse, hvor de undervejs har implementeret flere miljøhandlingsplaner på tværs af organisationen, og som indbragte dem Byggeriets Miljøpris i 2012 og igen i 2022. Anders Bertelsen Toft fortæller, hvordan det gennemsyrer alle beslutninger i virksomheden. Både af værdimæssige og forretningsmæssige grunde.
- Der skal være ikke nogen tvivl om, at Alfix er en forretning. Og det giver kommerciel mening at være en af dem, der går forrest. Der er en efterspørgsel på klimavenlige produkter hos bygherrer, byggemarkeder og blandt de udøvende håndværkere og den vil kun kun blive større med de nye klimakrav, siger han og fortsætter:
- Det handler dog også at tage et ansvar samfundsansvar som dansk familieejet virksomhed. Skal vi komme i mål med klimamålene, skal der handling til. Her vil vi i Alfix gerne være med til at sætte et eksempel.
Bureau Veritas: Et ordentligt firma, der kan udvikle sig endnu mere bæredygtigt
I Bureau Veritas Danmark fortæller at Tomas Riegels-Jørgensen, der er Business Developer Sustainability, at man har oplevet en stor velvillighed hos Alfix.
- Man kan godt fornemme, at det ikke er nyt for dem at tale om bæredygtighed, selvom man måske tidligere har kaldt det noget andet. Det er meget ordentligt firma, så det ligger ikke fjernt at snakke om ting som arbejdsmiljø, trivsel og et generelt ansvar.
Tomas Riegels-Jørgensen fremhæver også Alfix fokus på miljøpåvirkning i deres produktudvikling, hvor de tildeler produkterne EPD-mærker (Environmental Product Declaration), samt deres byggeri af et nyt udleveringscenter, der bliver DGNB-certificeret.
Når man som Alfix indgår et samarbejde med Bureau Veritas Danmark skal man gennem en proces, der er defineret af en række kriterier udformet ud fra FN’s specifikke verdensmål.
Verdensmålene handler jo om, at verden generelt skal blive et bedre sted, og ikke kun i Kolding hos Alfix. Så vi har opfordret dem til at arbejde med deres leverandørkæde og presse på ift. miljøhensyn, arbejdsmiljø og grøn omstilling. Tomas Riegels-Jørgensen, Business Developer Sustainability hos Bureau Veritas Danmark
Kort fortalt undersøger Bureau Veritas Danmark gennem interviews på tværs af organisationen og anden dokumentation, at strategien udmønter sig i konkrete handlingsplaner. At ledelsen afsætter de nødvendige ressourcer. Det bliver også nøje vurderet, hvorvidt de grønne budskaber overkommunikeres - eller med mere populært udtryk om virksomheder dyrker greenwashing.
Alfix har altså vist sig at sætte tilstrækkelig handling bag sine visioner. Tomas Riegels-Jørgensen understreger dog, at et ’Verdensmålscertifikat’ ikke er ensbetydende med at tingene er perfekte.
- Verdensmålene handler jo om, at verden generelt skal blive et bedre sted og ikke kun i Kolding hos Alfix. Så vi har opfordret dem til at arbejde med deres leverandørkæde og presse på ift. miljøhensyn, arbejdsmiljø og grøn omstilling.
Artiklen er en del af temaet Samfund.