Danmark sakker bagud som førende robotland
Udviklingen går for langsomt i Danmark, når det kommer til at få hjælp fra robotter i industrien.
Det mener Dansk Metal, der i en ny analyse peger på, at andre europæiske lande, såsom Tyskland, er ved at løbe fra os i udviklingen.
Det skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse.
Det bør bekymre, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.
- Robotterne er vigtige for, at vi når i mål med den grønne omstilling og kan bidrage med en del af svaret på problemerne med mangel på arbejdskraft. Det er altafgørende, at vi fremover gør tingene endnu mere effektivt, fordi manglen på hænder i industrien vil vare ved. Særligt når vi tager de store investeringer i grøn omstilling med ind i billedet, siger Emil Drevsfeldt Nielsen i pressemeddelelsen.
I Danmark er der omkring 1 industrirobot pr. 40 ansatte, mens der i Tyskland, der ifølge Dansk Metal er frontløber, er én robot pr. 25 ansatte.
For to år siden var Danmark, ifølge Dansk Metal, det land i verden med 4. flest industrirobotter per medarbejder, når man ikke medregner bilindustrien, men i dag er Danmark faldet til en 7. plads.
Det skyldes især den faldende vækst i antallet af nye robotter, viser analysen fra Dansk Metal. Hvor væksten i antallet af robotter op til finanskrisen lå på 12,5 procent om året, så har den årlige vækst siden 2010 blot været på 5,3 procent.
Robotbibliotek og vejledning
Det kræver en indsats nu fra Danmark for at fastholde konkurrencekraften, mener Dansk Metal.
- Vi skal sikre, at vi følger med vores internationale konkurrenter, for i Danmark vil vi ikke konkurrere om at have de laveste lønninger, men om at gøre det smarteste og have den bedste teknologi. Vi kan kun opretholde vores høje lønninger, hvis vi også fastholder vores produktivitet og konkurrencekraft. Derfor skal vi øge antallet af industrirobotter markant. Særligt i vores små og mellemstore virksomheder, men også i den offentlige sektor, udtaler Emil Drevsfeldt Nielsen i pressemeddelelsen.
Sammen med analysen giver Dansk Metal desuden tre anbefalinger til, hvordan Danmark kan komme med i toppen af lande med flest industrirobotter. Anbefalingerne er dels at se robotter som et svar på den manglende arbejdskraft, at investere i robotbiblioteker, hvor virksomheder kan låne og afprøve robotter, samt at give især små og mellemstore virksomheder vejledning i, hvordan de kan indarbejde robotter i produktionen.
- Vores anbefalinger vil betyde, at robotter bliver lettere tilgængelige, og jeg er sikker på, at hvis først én robot kommer ind på en mindre industrivirksomhed, så vil udviklingen igen tage fart. Vi mangler nemlig fortsat at se, at de små- og mellemstore virksomheder tager den nye teknologi til sig, siger Emil Drevsfeldt Nielsen i pressemeddelelsen.
Artiklen er en del af temaet Samfund.