23948sdkhjf

Fortrin i fjernvarmekøen kan være på vej

Klimarådet anbefaler, at der prioriteres i rækkefølgen af landets fjernvarmeprojekter. Det kan blive svært, spår branchen, der hellere vil have flere hænder

Der skal prioriteres i køen af danskere, som vil have fjernvarme i hjemmet i stedet for naturgasfyr. Det er i hvert fald anbefalingen fra Klimarådet - en gruppe eksperter, som rådgiver landets politikere.

De anbefaler, at der gives fortrin til fjernvarmeprojekter i områder, hvor husene ligger tæt, hvor det kan ske hurtigt, og hvor der er adgang til overskudsvarme fra for eksempel industrien.

- Vi kan ikke implementere alle løsningerne samtidig. Der er simpelthen ikke nok ressourcer, siger Per Heiselberg. Han er professor på Aalborg Universitet og medlem af rådet.

- Derfor foreslår vi, at man prioriterer de billigste projekter for samfundet og sikrer, at de sker så hurtigt som muligt. Det vil give en hurtig afvikling af naturgas og dermed en reduceret klimabelastning.

Anbefalingen kommer, efter at et bredt flertal i juni besluttede, at der ikke skal bruges naturgas til at opvarme boliger fra 2030. Både af hensyn til klimaet og for at gøre os uafhængige af den russiske gas.

Der er cirka 400.000 boliger med naturgas i Danmark. Det svarer til lidt flere end hver syvende i landet.

Hvor mange af dem der bør få fjernvarme, afhænger ifølge Klimarådet af konkrete, lokale forhold. I andre områder bør man satse på individuelle varmepumper på kort sigt.

Hos Dansk Fjernvarme spår politisk chef Rune Moesgaard, at det vil tage for lang tid at lægge sig fast på spillereglerne, så der kan prioriteres. Han mener i stedet, at der bør tages fat om problemets rod:

- Det egentlige problem er, at vi mangler arbejdskraft og ressourcer til omstillingen. Vi skal fokusere på at finde flere hænder og opkvalificere folk til at hjælpe til med denne her opgave, siger han.

Cirka halvdelen af de boliger, der fyrer med naturgas, har ifølge analysen fra Klimarådet muligvis brug for energitiltag, hvis såkaldt lavtemperaturfjernvarme skal kunne varme dem op.

Det er den billigste form for fjernvarme for samfundsøkonomien. Og selv når omkostninger til at forbedre boligen, så den kan bruges, regnes med, er det ifølge Per Heiselberg billigst:

- Hvis vi skal have udrullet lavtemperaturfjernvarme, skal der måske etableres en mulighed for, at fjernvarmeselskaberne kan give nogle målrettede tilskud, siger han.

To tredjedele af landets husstande forsynes i dag med fjernvarme. Det fungerer ved, at varmt vand pumpes ud til forbrugerne og bruges til at give varme i radiatorerne, inden det afkølede vand sendes retur.

Fjernvarmen produceres på flere måder - for eksempel ved forbrænding af biomasse som træpiller, affald eller ved overskudsvarme fra industrien.

Spørger man Klimarådet, skal der dog ikke skrues op for forbruget af biomasse til fjernvarmen, da det samfundsøkonomisk er den dyreste løsning, ligesom det er en begrænset ressource.

Rådet anbefaler derfor, at der politisk indføres regulering, så afbrændingen af biomasse til fjernvarme ikke stiger. Ifølge Rune Moesgaard er fremstillingen dog noget ensidig:

- Der er ingen tvivl om, at man vil bruge mindre i fremtiden. Men det, man har koncentreret sig om nu, er, at den biomasse, der bruges, er certificeret og bæredygtig. Og det er den, siger han.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062