SF ude af regeringsforhandlinger: Venstre trækker i forkert retning
SF er ude af forhandlingerne om at danne en bred regering.
Det fortæller SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.
Hun begrunder det med, at "det er blevet for blåt".
- Det har været meget konstruktive forhandlinger, men vi er for langt fra hinanden på afgørende punkter. Det er vi, når det handler om klima og natur.
- Her trækker Venstre i en anden retning, fordi de er tæt på landbruget. Og det er blevet for blåt, når det handler om de særligt udsatte.
- Det er noget af det, vi har sloges for i forhandlingslokalet og her har vi virkelig mærket meget lidt flytbarhed i forhold til de allerfattigste børnefamilier, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.
Hun forklarer, at SF heller ikke kan være med på omfanget af de arbejdsudbudsreformer, som der bliver lagt op til i forhandlingerne.
Her har blandt andre Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen presset på for at øge arbejdsudbuddet.
Flere politiske kommentatorer har set konturerne til en SV-regering, hvilket vil være første gang i 44 år, hvis det sker.
Pia Olsen Dyhr siger til Politiken, at SF ikke vil komme til at være parlamentarisk grundlag for en eventuel SV-regering, men "et konstruktivt oppositionsparti".
Socialdemokratiet og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) forhandler dermed nu med Venstre, Moderaterne og De Radikale om at danne en bred regering.
Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er formelt fortsat en del af regeringsforhandlingerne, men de to partier er ikke blevet indkaldt til forhandlinger i et stykke tid.
Der er gået 36 dage siden folketingsvalget 1. november. Der er ikke tidligere gået så lang tid med at danne en regering.
Mette Frederiksen fortalte ved valgudskrivelsen 5. oktober, at hun gik efter at danne en bred regering.
Den mulighed blev dengang kategorisk afvist af Jakob Ellemann-Jensen, men efter det pauvre valgresultat for blå blok kom han på andre tanker.
Artiklen er en del af temaet Politik.