Pengene mangler, men genudbud om berygtet giftudbud er på vej
Alle pengene til oprensning af det berømte og berygtede kemikaliedepot ved Høfde 42 syd for Thyborøn ved Jyllands vestkyst er ikke fundet. Alligevel udbyder Region Midtjylland snart oprensnings-opgaven igen.
I efteråret sprængte inflation og høje energi- og råstofpriser den økonomiske ramme for udbuddet af Høfde 42-oprensningen. Derfor blev udbuddet blev annulleret, men et genudbud er snart på vej, oplyser Region Midtjylland nu.
– Kemikaliedepotet ved Høfde 42 er en af de største og mest komplekse generationsforureninger i Danmark, og nu vil vi have det væk. Vi er i forvejen blevet forsinket, og hvis vi ventede med at gå i genudbud, indtil pengespørgsmålet er afklaret, kan det forsinke processen endnu mere, siger Bent Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.
Høde 42-udbuddet blev for dyrt
Region Midtjylland sendte oprensnings-opgaven i udbud i december 2021. Tre virksomheder, Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger A/S var klar til at byde.
Udbuddet måtte annulleres i oktober 2022, da inflation og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme for udbuddet.
I februar 2023 beslutter regionsrådet strategien for genudbud.
Et genudbud forventes i marts/april 2023.
Kilde: Region Midtjylland
Region Midtjylland har i alt 375 mio. kr. til oprensningen, men blandt andet energiprisernes himmelflugt og inflation betyder, at en oprensning af kemikaliedepotet nu vil være betydeligt dyrere.
Som tidligere beskrevet stod det efter forhandlinger med de tre bejlere til opgaven, Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger, klart, at prisen ville nå mindst 600 mio. kr.
Ny udbudsstrategi næste måned
Uden finansieringen på plads kan Region Midtjylland ikke sætte spaden i jorden til en oprensning. Men hele udbudsprocessen, der også rummer løbende forhandlinger med bydende virksomheder, tager tid.
– Det eneste rigtige er, at vi udnytter ventetid på selve oprensningen og afklaring af finansiering til at få udbuddet i gang. Allerede om tre uger drøfter vi en fornyet udbudsstrategi, og så sender vi oprensningen i udbud igen i marts eller april, forklarer Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling.
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har på vegne af regionsrådet sendt et brev til både den tidligere og nu også nye miljøminister for at få yderligere finansiering til generationsforureningerne. Der er desuden bedt om et møde hurtigst muligt med den nye miljøminister Magnus Heunicke (S).
Regionsrådet lægger sig i næste måned fast på de nye detaljer i et udbud. En forsinkelse er dog uundgåelig, lyder det.
Ved første udbud var forventningen, at selve oprensningen kunne komme i gang i 2. halvår 2023.
- Det er klart, at vi bliver forsinkede. Med ny udbudsproces og den vindende virksomheds forberedelse er det nok realistisk, at oprensningen først sættes i gang i slutningen af 2024 eller starten af 2025, forventer Morten Bondgaard, chef for Jordforurening i Region Midtjylland.
Forureningen ved Cheminova
Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.
Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.
I december 2020 besluttede partierne bag Finansloven 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr. over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der blandt andet renses op på Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Desuden giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova), der er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond, et engangsbeløb på 125 mio. kr. til oprensningen. I 2019 blev der desuden øremærket 50 mio. kr. på finansloven til forureningerne ved Harboøre Tange.
Der kendes i dag 10 generationsforureninger i Danmark. Tre af dem ligger på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjylland og stammer fra kemikalieproduktion fra virksomheden, som dengang hed Cheminova.
Kilde: Region Midtjylland
Artiklen er en del af temaet Samfund.