23948sdkhjf

Museum har digitaliseret Danmarks kolonihistorie

For første gang nogensinde har hele verden adgang til M/S Museet for Søfarts kolonihistoriske samling. De tæt på 700 malerier, tegninger, akvarelskitser og tryk med motiver fra tidligere danske kolonier som Caribien, Grønland, Indien og Afrika har ikke tidligere været offentligt tilgængeligt. Mange af billederne er for skrøbelige til at blive vist frem, men gennem et stort digitaliseringsprojekt er samlingen nu offentliggjort online i museets billedarkiv. Der er bl.a. tale om værker af kunstnere som Frederik Visby, Hugo og Ib Andersen, men også ukendte billeder, som selv garvede kolonihistoriske forskere, ikke kendte til.

M/S Museet for Søfart digitaliserer løbende for at gøre samlinger og arkiver tilgængelige for alle, men er særligt glade for at kunne offentliggøre denne samling. Dansk kolonhistorie hænger uløseligt sammen med søfart, og er derfor et vigtigt felt for museet, men samlingen har også en høj kulturhistorisk og kunstnerisk værdi, fortæller museets programchef, Sarah Giersing.

- Samlingen rummer helt enestående tegninger og malerier, der giver os et indtryk af dagligdagen og forholdene i de tidligere danske kolonier. Gennem de seneste 10 år er interessen for kolonihistorien steget markant, og vi mærker også en stigende interesse fra mennesker, der i dag bor i de tidligere danske kolonier.

- Kolonihistorie er i sin natur international, og derfor er vi glade, for at vi har nu har digitalisere samlingen, så billederne kan nå ud til et publikum over hele verden, siger Sarah Giersing.

Et subjektivt syn

Museets kolonihistoriske samling er en blanding af detaljerede forskningsregistreringer og mere frie billeder. Samlingen viser bl.a. hvordan de slavegjorte og deres efterkommere på de tidligere Vestindiske øer har boet og levet deres liv.

Der er også billeder af grønlændernes boliger i kolonitiden. Man kan også dykke ned i fine tegninger i blæk og akvarel af den danske kunstner Ib Andersen, der efter 2. verdenskrig tog på ekspeditioner med sin hustru til tidligere danske kolonier i Afrika, Caribien og Indien.

Hans tegninger byder både på registreringer af kolonitidens bygninger, og mere frie personlige tegninger af planter, dyreliv og lokalbefolkning. Der findes ellers ikke ret mange kilder til dagligdagen for lokalbefolkningen i den periode, og derfor er museet glade for at kunne gøre samlingen tilgængelig for alle.

- Motiverne i samlingen afspejler naturligvis verdensbilledet hos de mennesker, der har fremstillet billederne, så de fortæller ikke nødvendigvis sandheden. Men det er vigtige kilder, fordi vi ikke har ret mange af dem., og derfor ser vi ofte de samme billeder fra den tid blive vist igen og igen. Forhåbentlig kan offentliggørelsen af denne samling tilføje nye facetter til vores viden om Danmarks fortid som kolonimagt, siger Sarah Giersing.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078