Byggeriet i dilemma: - Skal vi fyre svendene?
Krisen lurer i byggebranchen, og behovet for arbejdskraft er mange steder slet ikke den samme som for bare få måneder siden. Men det er også sin sag at sige farvel til dygtige medarbejdere, man har brugt mange penge og tid på at rekruttere, da ressourcen var knap.
Ja, mange virksomheder står i begyndelsen af 2023 i et vaskeægte dilemma. Skal man trimme sin forretning nu eller vente og se tiden an - til det måske er for sent?
Adm. direktør i Skou Gruppen A/S, Martin Skou, er generelt optimistisk på sin virksomheds vegne, for selvom der er plads til mere, så har den københavnske entreprenør "en fin ordrebeholdning":
- Men vi kender da det dilemma. For vi oplever også, at der kan opstå pauser i aktiviteten. I januar og februar er der typisk lavere aktivitet, det har vi mærket. Det har betydet, at der har været en blanding af opsigelse af medarbejdere, men vi har også forsøgt at fastholde den faste kerne, siger Martin Skou.
I januar og februar er der typisk lavere aktivitet, det har vi mærket. Det har betydet, at der har været en blanding af opsigelse af medarbejdere, men vi har også forsøgt at fastholde den faste kerne Martin Skou, adm. direktør i Skou Gruppen A/S
Skou Gruppen A/S udfører hoved- og totalentrepriser samt store tømrer-, snedker- og mureropgaver for professionelle kunder i Storkøbenhavn. Det betyder, at der kan være langt fra, at aftalen er underskrevet til, at det første søm slås i.
- Vi kan godt have en kortere eller længere perioder, hvor vi ikke har samme aktivitet i egenproduktionen, som vi normalt har. Og der opstår dilemmaet. Skal vi fyre svendene eller fastholde dem, hvor vores udgangspunkt er, at vi prøver at holde på dem, siger Martin Skou.
Når Skou Gruppen A/S forsøger at holde på medarbejderne, sker det oftest ved, at man dirigerer dem rundt på forskellige pladser. Det kan være på mindre pladser og serviceopgaver, men også ved afvikle kurser.
- Selvom vi prøver at fastholde vores medarbejdere, så er der selvfølgelig også en ende på, hvor langt man kan strække den. Og så er der altså ingen anden udvej end at afskedige medarbejdere, siger Martin Skou.
Murermester mærker presset
Billedet er ikke anderledes, når det handler om de mindre virksomheder. Tværtimod står de oftest nederst i fødekæden og mærker nedgangen i ordrer først.
Tim Nielsen, der er murermester i Murerfirmaet Tim Nielsen, kender også dilemmaet i forhold til at beholde arbejdskraft, han er glad for. Han mærker tydeligt, at der er en ændring i gang i branchen, men han er dog også overbevist om, at situationen ændrer sig:
- Jeg gerne vil strække mig lidt længere for at holde på gutterne nu. Ellers vil man mangle den gode arbejdskraft, når tingene begynder at tage mere fart igen, siger Tim Nielsen.
I går frarådede SMV Danmark ellers virksomheder at holde for længe på arbejdskraften. Fastholdelsen af medarbejderne kan nemlig få store negative konsekvenser, som i værste tilfælde kan ende med konkurs, hvis man ikke tidsnok får tilpasset sig markedsforholdene.
Den aktuelle nedgang har den mærkbare betydning for Tim Nielsen personligt, at det kræver en større indsats fra hans hånd, hvis alle 12 ansatte i den sjællandske virksomhed skal have opgaver nok.
-Intensiteten i henvendelserne er klart faldende, men der kommer stadig både gamle og nye kunder til. Den helt store forandring ligger i typen af opgaverne, hvor kunderne kommer med noget mindre budgetter og et større fokus på, hvor meget der er nødvendigt at bruge, siger Tim Nielsen.
Grundet opgavernes mindre volumen skal han jonglere med en del flere tilbud end tidligere. Derfor vil han heller ikke køre videre i samme rille, hvis det nuværende billede fortsætter i mange måneder.
-Det ligger i mine overvejelser at justere lidt i arbejdsstyrken. Ellers ligger der simpelthen for meget arbejde i det for mig. Til en for dårlig økonomi. Der skal heller ikke være nogen tvivl om, at sådan en periode her tærer lidt på midlerne, siger Tim Nielsen.
Artiklen er en del af temaet Samfund.