Grusgrav genåbner efter afgørelse i klagenævn
Råstofvirksomheden Kudsk & Dahl kan genoptage aktiviteterne i sin grusgrav i Nørre Hostrup i Sønderjylland.
Arbejdet i Nørre Hostrup Grusgrav har ellers stået stille siden 1. juni 2022. Det medførte akut mangel på råstoffer som sand, sten og grus til byggeriet og produktion af byggematerialer i landsdelen.
– Det er en glædens dag, at vi nu endelig kan trække i arbejdstøjet igen, udtaler Casper Mathiasen, der er direktør i Kudsk & Dahl, i en pressemeddelelse om udviklingen og tilføjer:
– Usikkerheden har været enorm, da vi jo ved, at byggeindustrien har brug for vores råstoffer, men vi har samtidig kigget ind i en lukning på ubestemt tid som følge af de lange sagsbehandlingstider ved klagenævnet – så det så virkelig sort ud.
Tidslinje over forløbet
Råstofgraven skal have fornyet gravetilladelse hvert 10. år.
Kudsk og Dahls ansøgte i 2019 om fornyet tilladelse til at fortsætte aktiviteterne i Nørre Hostrup.
Denne tilladelse blev givet fra Region Syddanmark i 2020, men en nabo til graven klagede efterfølgende over støjniveauet. Sagsbehandlingen ved Nævnenes Hus, der skal behandle klagen, lød på 18 måneder.
Tilladelsen til at bedrive råstofaktiviteter udløb i januar 2022, og her var klagen ikke færdigbehandlet.
Kudsk & Dahl fik trods den manglende tilladelse lov til at fortsætte aktiviteterne. Tilladelsen blev imidlertid hjemkaldt i maj 2022 pga. "formaliteter".
Aktiviteterne i grusgraven blev derfor sat i bero i juni 2022.
Kudsk & Dahl hyrede i maj 2022 eksterne Niras og Sweco til at udarbejde en række rapporter. Rapporten fra Sweco har siden dokumenteret, at alle støjkrav til driften af Kudsk & Dahls grusgrav i dag er overholdt, ligesom Niras har dokumenteret overholdelsen af alle andre miljøkrav.
Den 4. oktober 2022 modtog Kudsk & Dahl en ny, revideret tilladelse med skærpede krav.
Med til den nye tilladelse hørte samtidig en klagefrist på fire uger, og det er denne, en nabo nu igen har udnyttet ved at klage kort før fristens udløb.
Sagen er nu behandlet i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Udfaldet var til råstofvirksomheden fordel.
Opsættende virkning betyder, at al aktivitet i grusgraven fortsat skulle være indstillet, indtil Nævnenes Hus har behandlet sagen.
Genåbningen sker, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet en endelig afgørelse om forholdene om opsættende virkning i forbindelse med en verserende klagesag om Kudsk & Dahls tilladelse til indvinding af råstoffer. Her har nævnet vurderet, at den opsættende virkning – som har betydet driftstop hos Kudsk og Dahl – skal ophæves endeligt, mens den verserende klagesag behandles, skriver selskabet i pressemeddelelsen.
– Men vi kigger stadig ind i en usikker periode, mens klagesagen behandles. Vi havde selvfølgelig gerne set en afgørelse med det samme, så vi har klarhed og kan investere samt genansætte alle mand igen – men med den seneste udvikling imødeser vi selvfølgelig sagens afslutning med stor optimisme, siger Casper Mathiasen.
Aktiviteterne kan nu ske inden for rammerne af en ny tilladelse, som råstofvirksomheden modtog fra Region Syddanmark i efteråret 2022.
Om virksomheden
Kudsk & Dahl er registreret på Vojensvej 7 i Vojens og er en fusion fra 2005 mellem Brdr. Dahl Vognmandsforretning og ApS Gram Færdigbeton.
De to selskaber blev grundlagt i henholdsvis 1937 og 1947.
I dag ejes Kudsk & Dahl af Unicon A/S. Dette selskab ejes videre af Aalborg Portland Holding, som også ejer cementgiganten Aalborg Portland.
Kudsk & Dahls ultimative ejere er derfor ejerne af Aalborg Portland, som siden 2004 har været ejet af Cementir Holding N.V., som er en international leverandør af cement og beton, som er noteret på den italienske fondsbørs i Milano.
Adm. direktør i Aalborg Portland, Søren Holm Christensen, er også bestyrelsesmedlem i både Kudsk & Dahl og Unicon.
Kudsk & Dahls bestyrelsesformand er Henning Bæk, der også sidder i direktørgruppen i Aalborg Portland.
Kudsk & Dahl, Nordjyske, BiQ og JydskeVestkysten
Artiklen er en del af temaet Samfund.