23948sdkhjf

Derfor blev støttefri havvind sat på pause

Minister finder forløb beklageligt, da støttefri havvind blev sat på pause af frygt for ulovlig statsstøtte

Det var et muligt ønske om at tage betaling for støttefri havvind, der førte til, at projekter i åben dør-ordningen blev sat på pause i februar.

Projekterne ville i alt kunne dække strømforbruget for mange millioner husstande. Men vurderingen på et tværministerielt møde 1. februar var, at der var "betydelig risiko" for, at støttefri havvind kunne være ulovlig statsstøtte.

Det fremgår fredag af en ventet redegørelse til Folketinget. Forløbet ærgrer klimaminister Lars Aagaard (M).

- Når man ser tilbage på forløbet, finder jeg det beklageligt, at Energistyrelsen ikke på et tidligere tidspunkt foretog en gennemgribende EU-retlig vurdering af åben dør-ordningen, siger han i et brev til partierne.

Danmark har en kapacitet på 2,3 gigawatt, og projekterne, der sættes i bero, er på omkring 16 gigawatt. I den kontekst er det en massiv mulig udbygning, som i alt ville dække samtlige danske husstandes energiforbrug og mere til.

Åben dør-ordningen - støttefri havvind - er en model, hvor virksomhederne kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling. Til gengæld skal de selv stå for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

I en klimaaftale af juni 2022 udtrykker et politisk flertal ønske om "størst mulig indtægt og gevinst" for samfundet.

Det førte til, at Klimaministeriet bad Energistyrelsen se på muligheden for at tage penge for projekterne som en slags rettidig omhu, hvis det skulle blive et politisk ønske.

I valgkampen blev det foreslået af Moderaterne, at virksomhederne skulle betale et samfundsbidrag. Det erklærede to af de store aktører, CIP og Ørsted, sig åbne overfor.

Energistyrelsen konkluderede i oktober 2022, at det ville være juridisk muligt at indføre betaling for udnyttelsen af havarealet. Det gjaldt også øvrige krav, men det ville kræve en lovændring.

Energistyrelsen vurderede i december 2022 indledningsvist, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte.

Men efter møder med flere myndigheder førte det i februar til en vurdering af, at der var "betydelig risiko" for, at støttefri havvind kunne betragtes som ulovlig statsstøtte.

Ordningen har eksisteret i omkring 25 år, uden at vurderingen var blevet lavet. Det er dermed ikke EU-Kommissionen, der har startet sagen eller er kommet med vurderingen.

Det er fortsat uvist, om regeringen ønsker at tage betaling for projekter i åben dør-ordningen. Ritzau har bedt om et interview.

Ministeren blev orienteret om processen første gang 30. januar. Han er ærgerlig på ansøgernes vegne.

- Det er i særdeleshed beklageligt over for ansøgerne. Jeg er derfor tilfreds med, at Energistyrelsen vil igangsætte en række initiativer, som kan sikre, at de lovmæssige rammer om den grønne omstilling følger med tiden og markedsudviklingen, siger han.

Ministeren håber på en hurtig afklaring.

Det var Energistyrelsen, der satte projekterne i bero, mens danske myndigheder drøfter sagen om eventuel ulovlig statsstøtte med EU-Kommissionen. Det er endnu ikke afklaret.

- Jeg er på Energistyrelsens vegne meget ærgerlig over forløbet og i særdeleshed ærgerlig på vegne af de mange ansøgere under åben dør-ordningen, hvis projekter nu afventer afklaring, siger direktør Kristoffer Böttzauw i et brev til Folketinget.

To af de projekter, der hidtil har været sat på pause, får fredag lov at fortsætte processen.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074