Er din virksomhed god til at sortere affald? Få 4 råd
Siden 2022 har virksomheder i Danmark skulle affaldssortere. Men hvordan gør man sorteringen mest effektiv og til en god vane? Bliv inspireret med disse råd.
I mange år er der kommet et større fokus på et grønnere samfund. Det har affødt en masse krav, og et af dem er korrekt affaldssortering, så mest muligt kan genanvendes. Dette krav har primært været henvendt til private, men siden december 2022 har arbejdspladsen også skulle have ordentlig affaldssortering.
Som virksomhed kan der hurtigt opstå mange forskellige typer affald i store mængder. Så hvordan kan du sikre, at din virksomhed lever op til reglerne og samtidig sorterer affaldet mest effektivt?
Det giver vi dig fire gode råd om i denne artikel.
Råd 1: Kend din affaldstype
Det første skridt i effektiv affaldssortering er at kende de forskellige typer af affald, din virksomhed producerer. I Danmark skal alle sortere husholdningslignende affald. Det vil sige fødevarer, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, tekstiler, farligt affald og restaffald.
Dernæst skal du have et overblik over, hvor meget I typisk producerer af hver affaldstype. Når I kender mængderne, er det nemmere at finde ud af, hvor store jeres beholdere eller containere til hver affaldstype skal være.
Råd 2: Opsæt forståelige sorteringssystemer
Investér i smarte affaldsbeholdere til hver type affald i din virksomhed. Farvekodning, tydelig skiltning og symboler kan hjælpe medarbejderne med hurtigt at identificere den rigtige beholder til hver affaldstype.
Placer affaldsbeholdere strategisk rundt omkring på arbejdspladsen for at gøre sorteringen så nem som muligt – for eksempel dér, hvor affaldet typisk opstår. Det kan blandt andet være pap og papir i kopirummet.
Råd 3: Uddan ledere og medarbejdere
For at affaldssortere bedst muligt er det en stor hjælp, hvis alle kender fordelene ved at sortere affald. Du bør derfor sikre dig, at alle i virksomheden kender reglerne og de praktiske foranstaltninger.
Hold for eksempel workshops, eller giv lederne ansvar for, at virksomheden gør en indsats. Når alle er godt informeret om fordelene ved affaldssortering, bliver det nemmere for kolleger at få inkorporeret de gode vaner og sortere affaldet.
Råd 4: Minimer affaldsmængden
Mindre affald betyder en mere bæredygtig forretning. I bør derfor tænke over, hvor I kan minimere mængden af affald, såsom engangsprodukter, og vælge produkter med mere miljøvenlig emballage.
En anden god idé er, at I fjerner alle "personlige" skraldespande til restaffald og i stedet etablerer centrale affaldsspande. Har I for eksempel et tekøkken, er det oplagt at placere en skraldespand til pap, restaffald og plastik.