Vinduesproducenter bombet fem år tilbage
De havde set den komme, de danske vinduesbosser.
For når renten stiger, landets husbyggere melder om hård opbremsning, og antallet af nye projekter er for nedadgående, ja, så skrumper forretningsgrundlaget hurtigt for byggeriets leverandører.
Det gjaldt således også for den danske vinduesindustri, der i fjor blev sendt tilbage til niveauet præ pandemi.
En brancheanalyse, Wood Supply har foretaget på baggrund af årsregnskaber fra 26 af landets største vindues- og dørproducenter, viser, at blot 10 lykkedes med at hæve indtjeningen, mens der samlet var tale om en bundlinjetilbagegang på 18 pct.
Gok til gigant
Det tal matches ret præcist på toplinjen, hvor brancheforeningen Vinduesindustrien tidligere har berettet om samlet omsætningstilbagegang på 17,9 pct. på det danske marked, mens tilbagegangen i styksalg lød på 22,6 pct.
Dermed var salget af vinduer i Danmark på sit laveste niveau i mere end 10 år, målt i antal, mens vi skal tilbage til 2019 for at finde et år med en lavere omsætning i kroner og øre.
- Så det var et lidt sløjt år for os, konkluderer Johny H. Jensen, direktør i Vinduesindustrien.
Ud af de 26 producenter i Wood Supplys analyse oplyser blot de seks omsætning, og her kunne to melde om fremgang. Det gjaldt VKR-ejede Østbirk Bygningsindustri, der med overtagelsen af Velterm sikrede sig 33 pct. omsætningsfremgang, samt familieejede Idealcombi, der dermed har rykkede op i branchens toplinje-top-5.
Omvendt trækkes den samlede tilbagegang ligeledes af nogle af branchens største. Det gælder især VKR-ejede Dovista, der i fjor måtte vinke farvel til en god halv milliard i omsætning, men også Indiwo-ejede KPK og Outline, der samlet tegner sig for et omsætningsfald på små 240 mio. kr.
Sæsonudsving retur
At 2023 blev et sløjt år, er således en udlægning, Mads Storgaard Mehlsen gerne tilslutter sig.
I 2023 så vi, at sæsonudsving kom tilbage. Det havde vi ikke oplevet siden før corona Mads Storgaard Mehlsen, adm. direktør, Inwido Denmark
På bundlinjeniveau måtte direktøren for Inwidos danske forretning se tilbagegang hos fire af de fem danske datterselskaber, og sidst på året kunne han konstatere, at et velkendt fænomen efter en årrækkes fravær var vendt retur.
- I 2023 så vi, at sæsonudsving kom tilbage. Det havde vi ikke oplevet siden før corona, fortæller Inwido-direktøren, der dog påpeger, at de første tegn på opbremsningen allerede viste sig i løbet af 2022.
- Men der havde vi en god ordrebog med ind, så vi så ikke en vinterafmatning. Det gjorde vi i den grad i igennem 2023, så vi måtte tilbage til de gamle dyder og huske, hvordan vi plejede at gøre - og vi var jo forberedt på en tilbagegang, siger Mads Storgaard Mehlsen.
Med en stor andel timelønnede produktionsmedarbejdere er industrien da også indrettet til at tilpasse sig byggeriets luner, og for Inwidos vedkommende beskæftigede fire af fem selskaber færre hænder ved udgangen end ved indgangen til året.
Ser man på samtlige 26 virksomheder i analysen, formåede otte at mande op i årets løb, mens beskæftigelsen samlet set faldt med 248 fuldtidsansatte.
Og også hos Idealcombi i det nordvestjyske er der blevet færre hænder på fabrikken, fortæller salgsdirektør Claus Winther.
Det fremgår imidlertid ikke af analysematerialet, hvor Idealcombi indgår med virksomhedens 2022/23-regnskab, og ifølge direktøren er det forskudte regnskabsår også en del af forklaringen på den føromtalte toplinjevækst.
- Hele markedet og særligt projektsalg har jo haft en afmatning, og det har selvfølgelig noget at sige, at vi lukkede regnskabsåret 30 juni 2023, for efteråret og vinter har da båret præg af en afmatning som betød at ordrehastigheden tabte momentum og en del opgaver måtte vi set sat på hold, forklarer Claus Winther og fortsætter:
- Så vi så os som konsekvens nødsaget til at tilpasse holdet på personalefronten, ligesom vi altid benytter medarbejderuddannelse, hvis det er os muligt.
Tilbage til 80’erne
Hos såvel Idealcombi som Inwido oplever direktørerne, at den markante tilbagegang i kølvandet på to rekordår har medført, at konkurrencen er skærpet. Og her fylder en parameter så meget som nogensinde.
- Når der er mindre opgaver i udbud, så bliver der et prispres, lyder det nøgternt fra Mads Storgaard Mehlsen, der oplever, at det gør sig gældende i alle led af kæden.
- Det kommer både fra slutkunder, de der forhandler og så selvfølgelig mellem udbyderne i branchen, siger Inwido-direktøren.
I Hurup Thy har Claus Winther noteret sig det samme.
- Vi ser desværre i konkurrencen oftere, at opgaverne udsættes for en art hollandsk lotteri hvor entreprenørernes loyalitet over for bygherre og projektrådgivers materialeønsker bliver udfordret med dårligere byggekvaliteter til følge, siger salgsdirektøren.
Ifølge ham medfører det, at prisen bliver debatteret igen og igen.
- Og det er ærgerligt, at det langt hen ad vejen kan handle om at få prisen banket helt ned under gulvtæppet og så bygge med det produkt, som billigste kvalitet kan præstere. På den måde er 80’ernes byggestil på visse områder kommet igen, hvor alting handlede om pris, pris, pris, og ikke produkter med god totaløkonomi siger salgsdirektøren, ifølge hvem det store prisfokus givet kan have konsekvenser for byggeriets og byggevarens kvaliteter.
På den måde er 80’ernes byggestil på visse områder kommet igen, hvor alting handlede om pris, pris, pris, og ikke produkter med god totaløkonomi Claus Winther, salgsdirektør, Idealcombi
- Man kan groft sagt inddele branchen i to. Der er dem, der kærer sig om at udvikle kvalitetsbyggerier, og så er der også eksempler på de developere, der bygger for at sælge og som kun har umiddelbar interesse i, at byggeriet holder de fem år, de har det i porteføljen. Derfra ser vi særligt, at der kommer konkurrence på prisen, men det er også projekter, vi vælger ikke at bruge krudt på, siger Claus Winther.