Dansk pioner leverer 900 ton biobrændstof i historisk operation

Med en leverance på 900 ton B30-biobrændstof til det japanske rederi NYK Line har det danske bunkerselskab Monjasa gennemført Panamas første operation med anden generations marine biobrændstof.
Ship-to-ship-operationen fandt sted den 2. februar i Port of Cristobal, hvor bunkerskibet 'Monjasa Thunder' forsynede biltransportskibet 'Hestia Leader' med en ISCC-certificeret B30-blanding bestående af 30 pct. FAME (fatty acid methyl ester) og 70 pct. VLSFO (very low sulphur fuel oil).
Leverancen markerer begyndelsen på en ny og skalerbar forsyningskæde i regionen, som ifølge Monjasa har kapacitet til at levere 5.000–7.000 ton biofuel om måneden – omend efterspørgslen stadig er i sin vorden.
– Efterspørgslen efter biobrændstof i Panama er vokset langsommere end i hubs som Singapore og Rotterdam – primært på grund af manglende lokal råvaretilgængelighed og kundeforpligtelser, siger Jonas Bruslund, general manager for Latinamerika hos Monjasa i en pressemeddelelse.
– Men vi har nu udviklet en bæredygtig strategi i samarbejde med en langvarig europæisk partner, som gør det muligt at importere biobrændstof og tilbyde det til skibsejere, der opererer i Panamakanalen, siger Jonas Bruslund.
Fælles grøn dagsorden
Panamakanalens myndigheder har meldt klart ud, at grøn omstilling er et prioriteret område. Sidst i marts annoncerede kanalen sit nye NetZero Slot-initiativ, som fra oktober vil tilbyde hurtigere gennemsejling for skibe, der benytter lavemissionsbrændstoffer og energieffektive teknologier.
Initiativet gælder blandt andet for dual-fuel-skibe og fartøjer med dokumenteret well-to-wake (WtW) CO2-intensitet under 75 gCO2(e)/MJ.
– Panamakanalen har en stærk dagsorden for at fremme lavkulstofbrændsler og høj energieffektivitet, og vi er glade for at kunne udfordre status quo og understøtte disse ambitioner, siger Jonas Bruslund.
Monjasa har allerede erfaring med biobrændstoffer i Latinamerika via partnerskaber i Callao (Peru) og Cartagena (Colombia). Panama bliver nu tilføjet som et strategisk knudepunkt i selskabets voksende netværk af alternative brændstofleverancer.
– Vi er ikke i tvivl om, at biobrændstoffer bliver en vigtig del af den grønne omstilling. Det kræver dog, at nogen går forrest og skaber infrastrukturen, også selvom efterspørgslen i dag stadig er begrænset, siger Jonas Bruslund.