23948sdkhjf

Vækst med alvorlige torne i rådgiverbranchen

Den danske rådgiverbranche står med et dilemma.

Væksten hos de rådgivende ingeniører, der kunne ses i 1. halvår 2021, er fortsat ind i efteråret, og fremgangen i ordrebøgerne er nu så markant på tværs af samtlige sektorer, at alle medlemsvirksomheder hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Det viser den seneste konjunkturmåling fra FRI, der netop er kommet ud.

Det er hovedsageligt en øget økonomisk aktivitet hos private og offentlige aktører efter genåbningen af samfundet, der tilskrives den positive udvikling.

Men som adm. direktør i FRI, Henrik Garver, siger:

- Det er naturligvis dejligt at branchen er i fortsat vækst, men det er en alvorlig udfordring for os - lige som for resten af de ingeniørtunge sektorer i erhvervslivet - at manglen på kvalificeret arbejdskraft er så massiv, som vi ser i disse år. For to år siden sagde 60 pct. af vores medlemsvirksomheder, at de manglede medarbejdere. Nu er det 98 pct., siger Garver i en pressemeddelelse.

Dyrt for Danmark

Han tilføjer, at de seneste analyser viser et mismatch på arbejdsmarkedet, "hvor vi kommer til at mangle 13.000 kandidater på de tekniske områder frem mod 2030". som det hedder.

- Men medarbejdermanglen betyder ikke, at de rådgivende ingeniørvirksomheder ikke kommer til at kunne løfte de opgaver, kunderne kommer med. Løser vi ikke udfordringerne med medarbejdere, vil konsekvensen til gengæld være, at virksomhederne hen over årene flytter løsningen af opgaver ud af landet. Og det vil give sværere betingelser for potentielle iværksættere der kan få udfordringer med overhovedet at komme i gang; noget, der bliver dyrt for Danmark, mener Henrik Garver.

Stadig optimisme

Alle de nye medarbejdere, som FRI-virksomhederne lykkes med at ansætte i den kommende tid, kan til gengæld regne med at få hænderne fulde. For virksomhedernes ordrebøger vokser, næsten uden undtagelse i alle sektorer:

- Markedsudviklingen i de forskellige sektorer er overordnet positiv, og vores medlemsvirksomheder forventer fortsat vækst i antallet af ordrer over en bred kam. Den markante udvikling i ordrebøgerne på tværs af alle sektorer skal nok ses som en effekt af den gunstige samfundsøkonomiske udvikling, vi har set i kølvandet på corona og på FRI-virksomhedernes nærmarkeder, siger Henrik Garver i pressemeddelelsen.

Ketchup-effekter

Hvis vi sammenligner med tallene fra foråret, er kurven fladet lidt ud, viser den nye analyse.

Men det var forventeligt, dels fordi de direkte ketchup-effekter efter pandemien har lagt sig, dels fordi der er så høj aktivitet i byggeri- og anlægssektorerne, at nogle kunder genovervejer deres projekter, lyder det fra FRI-direktøren:

- Det eneste markedssegment, hvor vi kan se en mindre tilbagegang sammenlignet med april 2021, er inden for offentligt byggeri øst for Storebælt. Det kan skyldes, at kommunerne i Østdanmark i 2020 og starten af 2021 satte mange projekter i gang, men at de nu, som følge af anlægsloftet fra 2022, er nødsaget til at bremse op, tilføjer Henrik Garver i pressemeddelelsen.

Normalisering i eksport

Til gengæld viser tallene, at den nedgang i eksporten, som vi så under de hårdeste dele af pandemien, er ved at vende sig igen.

Siden foråret 2020 har de mange globale rejserestriktioner, gjort det vanskeligt at arbejde ud af Danmark, så rådgiverne har måttet styrke deres lokale tilstedeværelse i udlandet gennem oprustning i lokale datterselskaber.

- Det er naturligvis positivt, at de har kunnet gøre det, men det er ærgerligt at se Danmark gå glip af en vækst i videnarbejdspladser, der i stedet ender uden for landets grænser. Derfor er det glædeligt at se, at eksport af rådgiverydelser nu er i vækst. Det gælder jo ikke kun globale kompetencer fra et dansk moderselskab, det gælder i høj grad også de danske kompetencer som de udenlandsk ejede rådgivervirksomheder i Danmark nu får mulighed for at bringe i spil, siger Henrik Garver.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094