23948sdkhjf

Afgørelse: Byrådsmedlem blev uretmæssigt bortvist

Et byrådsmedlem har i Afskedigelsesnævnet fået 135.000 kroner for uretmæssig bortvisning i en sjælden sag, da hans arbejdsgiver ikke kunne bevise, at hans byrådsarbejde ikke var grunden til bortvisningen. Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation, der har ført sagen for 3F.

- Sagen viser, at loven virker efter hensigten. Og det er glædeligt, fordi der ikke er mange afgørelser indenfor dette felt. Denne afgørelse kan være med til at bane vejen for andre sager for lønmodtagere, der er valgt ind i kommunal- og regionsbestyrelser, siger advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lene Casadepax.

Byrådsmedlemmet i Horsens Kommune var ansat som flexbuschauffør i et transportfirma og som eksportchauffør for en vognmand. Da han under en tur til Bulgarien i februar blev forsinket på grund af problemer med fortoldning, valgte transportfirmaet at bortvise ham øjeblikkeligt via mail, da han vendte hjem, fordi han ikke var mødt op til en flexbusvagt.

Byrådsmedlemmet havde ellers løbende holdt transportfirmaet orienteret om sin forsinkelse via telefon og mail, han havde også forsøgt at flyve tilbage til Danmark, men det kunne han ikke på grund af coronarestriktioner.

Problemer med at få fri til byrådet

Arbejdsgiveren forklarede i Afskedigelsesnævnet, at han med den øjeblikkelige bortvisning ville sende et vigtigt signal til de øvrige chauffører om, at man ikke bare kan blive væk.

Fagbevægelsens Hovedorganisation mente i stedet, at bortvisningen skyldtes, at transportvirksomheden ikke ville give byrådsmedlemmet fri til at passe sit arbejde i byrådet.

Byrådsmedlemmet blev valgt ind i 2017 og det betød at han skulle have lidt tidligere fri to-tre gange om ugen. Men det førte til gnidninger med transportfirmaet, et par gange ringede arbejdsgiveren endda til kommunaldirektøren med spørgsmål, hvilket direktøren aldrig tidligere have oplevet.

Derfor konkluderede opmanden, at det var tvivlsomt, at bortvisningen var sket, fordi byrådsmedlemmet ikke var mødt op på arbejde på grund af problemerne i Bulgarien. Transportfirmaet havde ikke givet en rimelig begrundelse for bortvisningen og ikke bevist, at bortvisningen ikke skyldtes byrådsmedlemmets arbejde i byrådet.

Derfor blev byrådsmedlemmet tilkendt 135.000 kroner for uretmæssig bortvisning.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11